Πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή του Ζαγορίου

 

pezoporia

 

Το Ζαγόρι με την φυσική ποικιλομορφία του είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Βαθιές χαράδρες, αναρίθμητες ρεματιές, επιβλητικές ορθοπλαγιές, ψηλές κορυφές, πυκνά δάση,  κατάφυτες πλαγιές,  ποτάμια και  ρέματα, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.  Στον χώρο αυτόν  εντάσσονται πενήντα περίπου χωριά  που με τα πέτρινα σπίτια τους , τα πλούσια αρχοντικά τους , τις περίτεχνες εκκλησίες τους και  τις γραφικές  πλατείες τους, συμπληρώνουν την φυσική ομορφιά του τοπίου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς αυτόν τον τόπο είναι να περιδιαβεί πεζοπορώντας τα μονοπάτια του. Ακολουθώντας τα θα συναντήσει λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινες σκάλες λαξευμένες  στις απότομες πλαγιές και  εντυπωσιακά γεφύρια που ενώνουν τις όχθες ρεμάτων και ποταμών, στοιχεία που μαρτυρούν τον πολιτισμό και τον πλούτο της περιοχής.

Το Ζαγόρι διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Οι περισσότερες ακολουθούν τα παλιά μονοπάτια με τα οποία επικοινωνούσαν στο παρελθόν τα χωριά. Άλλες πάλι οδηγούν σε μοναστήρια και εκκλησίες ή διασχίζουν φαράγγια και κάποιες δυσκολότερες οδηγούν στις ψηλές κορυφές της Τύμφης. 

Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζονται 32 πεζοπορικές διαδρομές από τις οποίες οι 7 θεωρούνται ορειβατικές γιατί είναι πολύωρες και κινούνται σε μεγάλα υψόμετρα. Η κάθε διαδρομή περιγράφεται αναλυτικά, συνοδεύεται από πληροφορίες όπως το μήκος της, η διάρκειά της κλπ, υπάρχει χάρτης  με τα σπουδαιότερα σημεία της πορείας και  πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επίσης ο χρήστης έχει την δυνατότητα να κατεβάσει το αρχείο της  διαδρομής στον υπολογιστή ή το κινητό του και να πλοηγηθεί  με ασφάλεια με την βοήθεια συσκευής GPS.

 

Θανάσης Δασκαλούδης

 

 (Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται με χρωματιστές γραμμές οι πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι. Κάνοντας κλικ στις γραμμές εμφανίζεται το όνομα και φωτογραφία της αντίστοιχης διαδρομής, ενώ κάνοντας κλικ πάνω στην φωτογραφία μεταφέρεστε στην σελίδα με τις αναλυτικές πληροφορίες)  

Εκτύπωση