Διαδρομή Δίκορφο - Κήποι

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 12,2 χιλιόμετρα
Χρόνος: 3,5 ώρες
Μέγιστο ύψος:1110 μ.
Ελάχιστο ύψος: 757 μ.
Τύπος εδάφους: Άσφαλτος, χωματόδρομος, μονοπάτι
Σηματοδότηση:  Ναι (αραιή κατά διαστήματα)
 
 
dikorfo kipoi11
 
 
Η διαδρομή αυτή στο παρελθόν αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες για την επικοινωνία του Κεντρικού Ζαγορίου με τα Γιάννενα. Ακολουθούσε το ρέμα της Ντόβρης μέχρι το Δίκορφο, ανηφόριζε το Μιτσικέλι μέχρι το διάσελο του Άη-Γιάννη για να κατηφορίσει στην συνέχεια προς τα Γιάννενα. Την σπουδαιότητα της διαδρομής αποδεικνύουν τα τρία πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν κατά μήκος της.
Σήμερα η διαδρομή είναι τμήμα του Εθνικού μονοπατιού 03 που ξεκινάει από τα Γιάννενα, διασχίζει τους ορεινούς όγκους της Τύμφης και του Σμόλικα και καταλήγει στον Γράμμο.

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή ξεκινάει από το Δίκορφο απ' όπου θα πρέπει αρχικά να ακολουθήσουμε την άσφαλτο προς τους Ασπραγγέλους. Μετά από 3 χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά σε κατηφορικό χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε για άλλα πεντακόσια μέτρα και τον εγκαταλείπουμε για να συνεχίσουμε ίσια στην παλιά κατηφορική διάνοιξη που καταλήγει σε αντλιοστάσιο νερού. Εδώ συναντάμε τα πρώτα ασπροκόκκινα σημάδια της διαδρομής.
Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα στο δάσος και, αφού διασχίσει αρχικά ένα μικρό ρέμα και στην συνέχεια όμορφα ξέφωτα, συναντά και πάλι τον χωματόδρομο που είχαμε εγκαταλείψει, μπροστά από το παλιό ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Συνεχίζουμε αριστερά στον χωματόδρομο και τον ακολουθούμε για 600 περίπου μέτρα μέχρι να φτάσουμε σε χαρακτηριστική αριστερή φουρκέτα. Εδώ τον εγκαταλείπουμε οριστικά και ακολουθούμε το φαρδύ μονοπάτι που φεύγει ίσια στην κατηφορική ράχη. Ουσιαστικά κινούμαστε σε παλιό δασικό δρόμο που με την πάροδο του χρόνου έχει μετατραπεί σε ένα φαρδύ ευχάριστο μονοπάτι.
Η διαδρομή περνά από ξέφωτα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με τα έλατα να κυριαρχούν στις δασωμένες πλαγιές. Τα μικρά ρέματα που διασχίζουμε στην πορεία μας δεν αποτελούν πρόβλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πιθανόν όμως να είναι δύσκολη η προσπέλασή τους νωρίς την άνοιξη ή μετά από έντονες βροχοπτώσεις.
Καθώς κατηφορίζουμε όλο και πιο βαθειά στο ρέμα της Ντόβρης, το μονοπάτι στενεύει και μπαίνει μέσα στο δάσος. Κινούμαστε στα δεξιά του ρέματος και φτάνουμε στο γεφύρι της Σιώμενας, το πρώτο πέτρινο γεφύρι της διαδρομής. Το διασχίζουμε και συνεχίζουμε την πορεία μας παράλληλα με την ροή του ρέματος μέσα στην πυκνή βλάστηση. Σε απόσταση 1200 μέτρωνκαι μετά από 25 περίπου λεπτά από το πρώτο, συναντάμε και διασχίζουμε το δεύτερο πέτρινο γεφύρι της Ντόβρης. Στην κοίτη του ρέματος, οι επάλληλες διαστρωματώσεις των πετρωμάτων δημιουργούν εντυπωσιακούς μικρούς καταρράκτες  και όμορφες υδάτινες λεκάνες. Λίγο πιο κάτω από το γεφύρι υπάρχει παλιά πέτρινη βρύση  που δυστυχώς δεν έχει πια νερό.
Τελικά το μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε για 1300 μέτρα. Στην αριστερή στροφή που κάνει ο δρόμος τον αφήνουμε και συνεχίζουμε ίσια για να συναντήσουμε αμέσως το τρίτο και μεγαλύτερο γεφύρι της Ντόβρης. Το γεφύρι, παρά το όνομά του, γεφυρώνει το Μπαγιώτικο ρέμα και όχι το ρέμα της Ντόβρης, που ενώνεται με το Μπαγώτικο 100 μέτρα χαμηλότερα. Πήρε όμως το όνομα αυτό γιατί βρίσκεται πάνω στον παλιό οδικό άξονα που διέτρεχε όλο το μήκος του ρέματος της Ντόβρης.
Συνεχίζοντας απέναντι, ανηφορίζουμε λίγο την δασωμένη πλαγιά και φτάνουμε σε ένα ξέφωτο δίπλα σε περιφραγμένο κτήμα. Μπροστά μας βρίσκεται ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος Κήποι – Φραγγάδες και ακολουθώντας τον προς τα αριστερά, φτάνουμε μετά από τρία χιλιόμετρα, στους Κήπους. 
 
 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: