Διαδρομή Βραδέτο - Καπέσοβο

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 3,6 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1335 μ.
Ελάχιστο ύψος: 1080 μ.
Τύπος εδάφους: Καλντερίμι, μονοπάτι, χωματόδρομος, άσφαλτος
Σηματοδότηση: Ναι 
 
skalavradetou13
 
 

Είναι από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς διαδρομές του Ζαγορίου αφού περιλαμβάνει την σκάλα του Βραδέτου, μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές, όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Η σκάλα αποτελείται από  περισσότερους από 1500 αναβαθμούς (σκαλοπάτια) και 39 καγκέλια (στροφές).  Μέχρι το 1973 ήταν ο μοναδικός δρόμος που ένωνε το Βραδέτο με τα υπόλοιπα χωριά και μέχρι σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση. 

Περιγραφή διαδρομής:

Από την κάτω πλευρά της πλατείας του Βραδέτου παίρνουμε το καλντερίμι  προς την ανατολική είσοδο του χωριού. Ακολουθώντας την άσφαλτο για 250 περίπου μέτρα, στρίβουμε δεξιά σε έναν στενό χωματόδρομο που κατευθύνεται στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Λίγο πριν το ξωκλήσι, στρίβουμε δεξιά στο μονοπάτι που μας οδηγεί στην αρχή της σκάλας. Από εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε το εντυπωσιακό ανάγλυφο της περιοχής με τις αναρίθμητες πτυχώσεις του εδάφους, ενώ στο βάθος διακρίνονται το Μιτσικέλι  και ανατολικότερα το Περιστέρι.
Η σκάλα με τα εντυπωσιακά της καγκέλια  που ελίσσονται περίτεχνα πάνω στην κατακόρυφη πλαγιά, μας κατεβάζει αρκετά γρήγορα μέσα στην χαράδρα της Μεσαριάς. Την διασχίζουμε εύκολα με την βοήθεια ενός παλιού πέτρινου γεφυριού που όμως δύσκολα γίνεται αντιληπτό εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης που το καλύπτει. Λίγο πιο πέρα συναντάμε ένα μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε, αρχικά σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που κατασκευάστηκε πρόσφατα και στην συνέχεια σε χωματόδρομο που μας οδηγεί στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Καπέσοβο με το Βραδέτο. Ακολουθώντας τον δρόμο προς τα δεξιά, σε 500 μέτρα, φτάνουμε στο Καπέσοβο.

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Φωτογραφίες: