Διαδρομή Καπέσοβο - Μονοδένδρι

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 4,7 χιλιόμετρα
Χρόνος: 2 ώρες και 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1126 μ.
Ελάχιστο ύψος: 685 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, καλντερίμι
Σηματοδότηση: Ναι 
 
kapesovo monodendri03
 
 
 

Η διαδρομή, αν και μικρή, δεν είναι εύκολη λόγω των έντονων κλίσεων που παρουσιάζει. Μπορεί να πραγματοποιηθεί την περίοδο κυρίως από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο γιατί τον χειμώνα τα νερά της κοίτης του Βίκου εμποδίζουν την διάσχισή του.

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή ξεκινάει από τον πάρκιγκ στο πάνω μέρος του Καπεσόβου. Κατεβαίνουμε στην πλατεία και, στο κάτω μέρος της, συναντάμε ενημερωτική πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε. Στην άκρη του χωριού συναντάμε την πόρτα ενός φράχτη, την περνάμε και μπαίνουμε στο δάσος. Κατηφορίζοντας, φτάνουμε σε ένα σημείο με όμορφη θέα  στις απότομες πλαγιές, ενώ στην απέναντι πλευρά της χαράδρας διακρίνονται τα σπίτια της Βίτσας. Το μονοπάτι, στενό και κακοτράχαλο, συνεχίζει την κατηφορική του πορεία και μας οδηγεί σε φυσικό μπαλκόνι πάνω σε έναν βράχο. Επειδή ο βράχος είναι κατακόρυφος και απότομος, υπάρχει τοποθετημένο σχοινί που μας εξασφαλίζει ακίνδυνη διέλευση.  Η διαδρομή συνεχίζει να είναι κατηφορική και δύσβατη. Χαμηλότερα συναντάμε σάρα και αμέσως φτάνουμε σε μια διασταύρωση με ενημερωτική πινακίδα. Για το Μονοδένδρι κατευθυνόμαστε ίσια, ενώ ο αριστερός κλάδος οδηγεί προς το γεφύρι του Μίσιου.
Το επόμενο τμήμα της διαδρομής είναι το μοναδικό που παρουσιάζει ήπια κλίση. Λίγο παρακάτω θα χρειαστεί να υπερπηδήσουμε (εύκολα) έναν μικρό βράχο, συναντάμε ακόμα μια σάρα και μπαίνουμε σε πυκνό δάσος για να καταλήξουμε στην κοίτη του φαραγγιού, 1.5 ώρα περίπου μετά το ξεκίνημά μας. Βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο όλης της πορείας μας και εδώ, μπορούμε να θαυμάσουμε την άγρια ομορφιά της χαράδρας του Βίκου με τις εντυπωσιακές πλαγιές του φαραγγιού να ορθώνονται κάθετα από πάνω μας.
Συνεχίζοντας για Μονοδένδρι, περνάμε στην απέναντι πλευρά της κοίτης και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Σε λίγο συναντάμε ακόμα μια διασταύρωση στην οποία πρέπει να προσέξουμε και  να στρίψουμε πάνω αριστερά. Αν πάρουμε τη δεξιά κατεύθυνση θα φτάσουμε  στο χωριό του Βίκου, αφού διασχίσουμε όλο το φαράγγι.
Η συνέχεια για το Μονοδένδρι είναι αρκετά ανηφορική αλλά σε καλογραμμένο μονοπάτι, με διαμορφωμένα σκαλιά στα πιο ανηφορικά σημεία και κάτω από την σκιά των δέντρων. Στο τέλος της ανηφόρας, το καλντερίμι περνάει μπροστά από το υπαίθριο θέατρο και καταλήγει στην πλατεία του Μονοδενδρίου.     

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: