Διαδρομή Μικρό Πάπιγκο - Καταφύγιο Αστράκας

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής:   6 χιλιόμετρα
Χρόνος:   3 ώρες
Μέγιστο ύψος:   1940 μ.
Ελάχιστο ύψος:  971 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι   (Με ενημερωτικές πινακίδες )   
 

papigko-katastrakas02

 

Περιγραφή διαδρομής:

Είναι από τις πιο γνωστές ορειβατικές διαδρομές  και  οδηγεί  στο μοναδικό ορειβατικό καταφύγιο της Τύμφης. Αποτελεί  τμήμα του εθνικού μονοπατιού 03 . Δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες  αλλά καλό είναι το καλοκαίρι η ανάβαση να πραγματοποιείται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα επειδή δεν καλύπτεται από ψηλή βλάστηση και έτσι είναι εκτεθειμένη στον ήλιο.

Ξεκινάμε από το Μικρό Πάπιγκο και, από την Εκκλησία, ακολουθούμε το κεντρικό καλντερίμι που διασχίζει το χωριό.  Στην διασταύρωση που συναντάμε, στρίβουμε αριστερά όπως υποδεικνύουν και οι ενημερωτικές πινακίδες,  βγαίνουμε έξω από το χωριό και φτάνουμε  στην μεγάλη βρύση που την λένε "Αβραγωνία".

Σιγά - σιγά το μονοπάτι αποκτά  κατεύθυνση προς τα ανατολικά ανηφορίζοντας ανάμεσα  σε  χαμηλή βλάστηση και φυλλοβόλα δένδρα.  Σε υψόμετρο 1200 περίπου μέτρων συναντάμε την "Αντάλκη", την δεύτερη βρύση της διαδρομής. Εδώ τελειώνει το δάσος και δίνει την θέση του σε αραιούς θαμνώδεις κέδρους. Το ανηφορικό, κακοτράχαλο μονοπάτι μας οδηγεί στην τρίτη βρύση, τον "Τράφο" στα 1520 μέτρα. 

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ανηφορική, γι αυτό ανεβαίνουμε διαγράφοντας συνεχείς  φουρκέτες. Λίγο πιο ψηλά από τον Τράφο, συναντάμε διασταύρωση μονοπατιών όπου υπάρχουν  παλιές πινακίδες και σπρέι στον βράχο. Ο δεξιός κλάδος κατευθύνεται προς την κορυφή της Αστράκας. Για το καταφύγιο εμείς στρίβουμε αριστερά και συνεχίζοντας την ανάβαση,  φτάνουμε στην τελευταία βρύση της διαδρομής, την "Κρούνα".  Από εδώ διακρίνεται καθαρά το καταφύγιο πάνω στον αυχένα της κορυφογραμμής αλλά δεν πρέπει  να μας ξεγελάει η φαινομενικά μικρή  απόσταση γιατί  μέχρι εκεί απαιτούνται άλλα 45 λεπτά ανηφορικής πορείας .

Όταν τελικά φτάνουμε στο προαύλιο του καταφυγίου, μπορούμε να θαυμάσουμε την θέα προς την Λάκα Τσουμάνη που απλώνεται κάτω χαμηλά,  τις ψηλές κορυφές του Μπλόσκου και της Γκαμήλας αλλά και τις ορθοπλαγιές της Αστράκας.        

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: