Διαδρομή Κήποι - Καπέσοβο

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 4,5 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1131
Ελάχιστο ύψος: 750
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, άσφαλτος
Σηματοδότηση: Ναι (με ενημερωτικές πινακίδες)   
 
kipoi-kapesovo13
 
 

Είναι μια σύντομη και ευχάριστη διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν επιλέξουμε να ξεκινήσουμε από το Καπέσοβο  και να καταλήξουμε στους Κήπους. Το μονοπάτι τα παλιότερα χρόνια εξυπηρετούσε τις αγροτικές και υπαίθριες δραστηριότητες των  κατοίκων.  Σήμερα έχει καθαριστεί και σηματοδοτηθεί από τον πολιτιστικό σύλλογο Καπεσόβου που έχει τοποθετήσει και ενημερωτική πινακίδα στην αρχή του μονοπατιού, έξω από το Καπέσοβο.

Περιγραφή διαδρομής:

Από την πλατεία των Κήπων, ακολουθούμε  για 300 περίπου μέτρα τον κεντρικό δρόμο προς τους Ασπραγγέλους και, πριν την οδογέφυρα, στρίβουμε δεξιά προς το πέτρινο γεφύρι του Λαζαρίδη που φαίνεται στο βάθος. Περνάμε πάνω από το γεφύρι και συνεχίζουμε για να φτάσουμε σε λίγα λεπτά σε μια διασταύρωση. Προς τα αριστερά και πάνω, το μονοπάτι κατευθύνεται προς  το Κουκούλι. Για το Καπέσοβο ακολουθούμε τον δεξιό κλάδο όπως δείχνει και η ενημερωτική πινακίδα. Δεξιά, προς την μεριά του ρέματος, μπορούμε να διακρίνουμε τα ερείπια του νερόμυλου του Λαζαρίδη, από τον οποίο προήλθε και η ονομασία του γεφυριού που μόλις περάσαμε. Συνεχίζοντας παράλληλα με το ρέμα μέσα στην πυκνή βλάστηση, φτάνουμε σε ένα μικρό, πέτρινο γεφυράκι. Παλιά, εκτός που εξυπηρετούσε την διέλευση των πεζών, με τον υδραύλακα που ενσωμάτωνε, μετέφερε το  νερό στον μύλο του Λαζαρίδη.
Λίγο πιο πέρα, στην διασταύρωση που συναντάμε, αφήνουμε το ρέμα και στρίβουμε αριστερά στην απότομη πλαγιά. Μπροστά μας έχουμε το δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής που είναι εξαιρετικά ανηφορικό και ελίσσεται πάνω στο κακοτράχαλο, βραχώδες έδαφος. Η δύσκολη ανηφόρα τελειώνει σε ένα όμορφο πλάτωμα απ' όπου αντικρίζουμε στην απέναντι πλαγιά, τους Κήπους. Από εδώ και για την επόμενη μισή ώρα περίπου, η διαδρομή γίνεται πολύ ευχάριστη και κινείται με ήπια κλίση κάτω από την σκιά των βελανιδιών. Στο τέλος αυτής της πορείας, το μονοπάτι κάνει μία απότομη αριστερή στροφή και  αρχίζει να ανηφορίζει ξανά την πλαγιά, όπου το δάσος αρχίζει σιγά-σιγά να αραιώνει. Στην μέση περίπου της ανηφόρας, συναντάμε τα ερείπια μιας παλιάς αγροικίας ενώ αν παρατηρήσουμε προσεκτικότερα την περιοχή θα διακρίνουμε τις παλιές αναβαθμίδες και τις ξερολιθιές που συγκρατούσαν το χώμα των αμπελιών. Η ανηφορική πορεία τελειώνει στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς το Καπέσοβο, μπροστά από την ενημερωτική πινακίδα που υποδεικνύει την αρχή του μονοπατιού. Ακολουθώντας για 700 μέτρα τον δρόμο προς τα δεξιά, φτάνουμε στο Καπέσοβο.   

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: