Διαδρομή Κήποι - Δίλοφο

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 4,3 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 876 μ.
Ελάχιστο ύψος: 743 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, άσφαλτος
Σηματοδότηση: Ναι   
 
kipoi-dilofo01
 
 
 

Πρόκειται για μια μικρή και εύκολη διαδρομή που διέρχεται από δύο πολύ γνωστά πέτρινα γεφύρια, του Πλακίδα και του Αρκούδα. 

Περιγραφή διαδρομής:

Από την πλατεία των Κήπων, ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς τους  Ασπραγγέλους. Σε 700 περίπου μέτρα, αφήνουμε τον δρόμο και στρίβουμε αριστερά στο καλντερίμι που μας κατεβάζει στο Καλογερικό γεφύρι (του Πλακίδα), κάτω στο Μπαγιώτικο ρέμα.  Με την βοήθεια του τρίτοξου γεφυριού περνάμε απέναντι, συνεχίζουμε προς τα δεξιά, περνάμε μια παλιά ποτίστρα χωρίς νερό και  αρχίζουμε να ανηφορίζουμε την πλαγιά. Στο τέρμα της ανηφόρας μπορούμε να κάνουμε μια στάση για να δούμε προς τα πίσω, στην απέναντι πλαγιά, την πανοραμική θέα των Κήπων.
Το μονοπάτι κατηφορίζει ελαφρά για λίγο, περνάει ένα μικρό ρέμα και αρχίζει και πάλι να ανηφορίζει. Ακολουθώντας το, μπαίνουμε στο δάσος και φτάνουμε σε μια διασταύρωση πάνω σε χαρακτηριστικό πλάτωμα. Εδώ όπως μας πληροφορούν οι ξύλινες πινακίδες, ένα μονοπάτι κατευθύνεται προς τα δεξιά, κατηφορίζοντας προς το γεφύρι του Κόκκορου. Για το Δίλοφο, ακολουθούμε την αριστερή κατεύθυνση και κατηφορίζουμε με ήπια κλίση για αρκετή ώρα, μέχρι να καταλήξουμε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο, απέναντι από το μνημείο του Καπετάν Αρκούδα. Διασχίζουμε κάθετα τον δρόμο, προσπερνάμε το μνημείο και φτάνουμε στο γεφύρι του Αρκούδα. Μπροστά μας έχουμε το δυσκολότερο σημείο της διαδρομής αφού θα πρέπει να ανεβούμε την απότομη πλαγιά  χωρίς μονοπάτι, επειδή έχει χαθεί από την έντονη διάβρωση, και επιπλέον, δεν υπάρχει και κάποια  σηματοδότηση.  Αφού κερδίσουμε λίγο ύψος, κατευθυνόμαστε αριστερά, στο δάσος με τις βελανιδιές όπου ξανασυναντάμε το μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση πάνω στα δέντρα. Συνεχίζοντας μέσα στο δάσος, η κλίση γίνεται πιο ήπια και εύκολα φτάνουμε σε μια μικρή ρεματιά. Αμέσως μετά την ρεματιά βγαίνουμε σε ξέφωτο. Κατευθυνόμαστε στο ψηλότερο σημείο του ξέφωτου, προσπερνάμε ένα μικρό, πέτρινο οίκημα και καταλήγουμε στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου του χωριού. Ανηφορίζοντας τον χαλικόδρομο που βρίσκουμε μπροστά μας, στρίβουμε δεξιά, στο πρώτο λιθόστρωτο δρομάκι, και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του Διλόφου. 

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: