Διαδρομή Δίλοφο - Βίτσα

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 3,8 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 940 μ.
Ελάχιστο ύψος: 769 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, χωματόδρομος
Σηματοδότηση: Ναι (αραιή κατά διαστήματα)
 
dilofo-kipoi05
 
 
Πρόκειται για μια εύκολη πορεία σε ένα ευδιάκριτο μονοπάτι με αρκετά καλή σηματοδότηση. Η διαδρομή συμπεριλαμβάνεται στα 25 χιλιόμετρα του αγώνα δρόμου Zagori Race που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Ζαγόρι.

Περιγραφή διαδρομής:

Ξεκινάμε από την πλατεία του Διλόφου με κατεύθυνση προς την εκκλησία. Μπροστά από την είσοδό της στρίβουμε στο  δρομάκι αριστερά και, αφού περάσουμε και το τελευταίο σπίτι του χωριού, βγαίνουμε σε μεγάλο πλάτωμα με περιφραγμένα κτήματα. Στην πάνω πλευρά του ξέφωτου διακρίνεται χωματόδρομος που τον ακολουθούμε προς τα δεξιά, περνώντας δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μπροστά από ένα μεγάλο αλώνι. Καθώς κατηφορίζουμε τον χωματόδρομο, μπορούμε να διακρίνουμε στο βάθος τη Βίτσα, το Μονοδένδρι, το Καπέσοβο και το Κουκούλι. Μπροστά μας ανοίγεται η χαράδρα του Βίκου και, αν καταφέρουμε να ανεβούμε λίγο το απότομο πρανές του δρόμου, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε και το μεγάλο γεφύρι του Μίσιου στην είσοδο της χαράδρας.
Ο χωματόδρομος γρήγορα καταλήγει σε διασταύρωση με φρεάτιο ύδρευσης. Για τη Βίτσα ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο, έναν κατεστραμμένο, απροσπέλαστο από οχήματα χωματόδρομο που ανοίχτηκε για να περάσει αγωγός ύδρευσης. Λίγο πριν το τέλος της δύσβατης κατηφόρας, ακολουθώντας τα βέλη της σήμανσης, στρίβουμε δεξιά στο μονοπάτι που προσπερνάει μια ρεματιά και μας οδηγεί στην απέναντι πλαγιά. Εκατόν πενήντα  μέτρα πιο ψηλά, υπάρχει πινακίδα που μας πληροφορεί για την ύπαρξη νερού, αριστερά σε απόσταση 200 μέτρων.
Λίγο ψηλότερα συναντάμε παλιό, στενό χωματόδρομο και τον ακολουθούμε προς τα δεξιά. Ο δρόμος διασχίζει όμορφα ξέφωτα μέσα στο δάσος και σιγά-σιγά χάνεται για να μετατραπεί σε  μονοπάτι. Το ακολουθούμε, αγνοούμε την πινακίδα για το γεφύρι του Μίσιου, κατηφορίζουμε την πλαγιά και προσπερνάμε ένα ακόμα ρέμα. Μπροστά μας έχουμε την τελική ανηφόρα που θα μας οδηγήσει στην Βίτσα. Σε 15 λεπτά φτάνουμε στην φαρδιά ράχη όπου συναντάμε το μεγάλο μονοπάτι που κατευθύνεται από το χωριό, προς την Σκάλα της Βίτσας. Ακολουθώντας το προς τα αριστερά, ανηφορίζουμε την ράχη, προσπερνάμε ένα μικρό ξωκλήσι και μπαίνουμε στο χωριό καταλήγοντας στην μεγάλη πλατεία της Κάτω Βίτσας. 

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: