Διαδρομή Κουκούλι - Κήποι

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 2,5 χιλιόμετρα
Χρόνος: 50 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 889 μ.
Ελάχιστο ύψος: 750 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, καλντερίμι, άσφαλτος
Σηματοδότηση: Ναι (με ενημερωτικές  πινακίδες)
 
koukouli-kipoi14
 
 
Είναι μια πολύ εύκολη, σύντομη και ευχάριστη διαδρομή που καλύπτεται με δέντρα στο μεγαλύτερο τμήμα της και μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου.
Κινείται πάνω στο παλιό μονοπάτι με το οποίο επικοινωνούσαν τα δύο χωριά. Μέρος της διαδρομής είναι και η σκάλα του Κουκουλίου, μια από τις σκάλες του Ζαγορίου, που, μαζί με αυτές του Βραδέτου και της Βίτσας,  διατηρείται ακόμα και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

 

Περιγραφή διαδρομής:

Από την πλατεία του Κουκουλίου ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς τους Κήπους. Σε 600 περίπου μέτρα, στα αριστερά του δρόμου, συναντάμε πινακίδα που δείχνει την αρχή του μονοπατιού. Για να διευκολύνεται η είσοδος σ’ αυτό, έχει κατασκευαστεί και ένα μικρό, πέτρινο τοιχίο. Το μονοπάτι κινείται για τα επόμενα 15 λεπτά με εύκολες και ήπιες κλίσεις μέσα στη σκιά των δέντρων. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής και σε ένα άνοιγμα του δάσους, διακρίνουμε στην απέναντι μεριά τους Κήπους.
Κατηφορίζουμε την απότομη πλαγιά που έχουμε μπροστά μας και φτάνουμε στην αρχή της σκάλας. Τα πέτρινα σκαλοπάτια της, αριστοτεχνικά κατασκευασμένα, ελίσσονται με διαδοχικές φουρκέτες πάνω στην σχεδόν κάθετη πλαγιά και διευκολύνουν την κατάβασή μας. Στο τέλος της σκάλας συναντάμε μια διασταύρωση. Αριστερά, το μονοπάτι φεύγει προς το Καπέσοβο. Για τους Κήπους, συνεχίζουμε ίσια και φτάνουμε στο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη δίπλα στον κάθετο βράχο. Διασχίζουμε το γεφύρι και βγαίνουμε στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο των Κήπων δίπλα στην σύγχρονη γέφυρα. Ακολουθώντας τον προς τα αριστερά, σε 300 μέτρα καταλήγουμε στο κέντρο του χωριού. 
 
 
 
 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:gpxkml

Εκτύπωση

Φωτογραφίες: