Διαδρομή Καταφύγιο Αστράκας - Βρυσοχώρι

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 17,6 χιλιόμετρα
Χρόνος: 9 ώρες και 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 2350 μ.
Ελάχιστο ύψος: 927 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι - χωματόδρομος
Σηματοδότηση: Ναι (Αραιή κατά διαστήματα)

 

katastrakas-vrisochori15

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή αυτή είναι από τις ομορφότερες αλλά και δυσκολότερες ορειβατικές  διαδρομές της Τύμφης.  Γι αυτό θα πρέπει όσοι την επιχειρούν να έχουν καλή φυσική κατάσταση και να συνοδεύονται από άτομα με ορειβατική εμπειρία σε ανάλογα πεδία.

Ξεκινάμε  λοιπόν με την απότομη κατηφόρα από το καταφύγιο της  Αστράκας για την Λάκα Τσουμάνη.  Με ανατολική κατεύθυνση περνάμε δίπλα από την Ρωμιόβρυση απ' όπου μπορούμε να προμηθευτούμε κρύο νερό και συνεχίζουμε το ανηφορικό και κακοτράχαλο μονοπάτι. Κινούμαστε αρχικά ανάμεσα σε βράχους και διάσπαρτες πέτρες. Λίγο ψηλότερα στην διασταύρωση που συναντάμε, αγνοούμε τον αριστερό κλάδο που οδηγεί προς την κορυφή της Γκαμήλας και συνεχίζουμε ίσια.

Σιγά - σιγά το έδαφος γίνεται πιο ομαλό. Ανηφορίζοντας, φτάνουμε στο φαρδύ διάσελο της Λούτσας Ρομπόζη. Στρίβουμε αριστερά και κινούμαστε με ανατολική κατεύθυνση χωρίς εμφανές μονοπάτι ενώ και η σηματοδότηση είναι πολύ αραιή και ελλιπής.  Στόχος μας είναι το μικρό χαρακτηριστικό διάσελο που διακρίνεται ψηλά, στα δεξιά της κορυφογραμμής. 

Αφού προσπεράσουμε από χαμηλά τις σάρες  των πλαγιών, κατευθυνόμαστε ψηλά προς το πέρασμα του Καρτερού, κάτω από την ομώνυμη κορυφή. Το πέρασμα αυτό ουσιαστικά είναι ένα στενό και πολύ κατηφορικό  λούκι ανάμεσα στις κατακόρυφες πλαγιές.

Με οδηγό την καλή σηματοδότηση και το εμφανές ίχνος, διασχίζουμε προς τα δεξιά τις πέτρινες σάρες και, προσπερνώντας  από χαμηλά τις κάθετες πλαγιές που υψώνονται από πάνω μας, ανηφορίζουμε για  λίγο για να βγούμε σε μια χαρακτηριστική ράμπα. Ακολουθώντας πάντα τα σημάδια, κατηφορίζουμε την πλαγιά ενώ μπροστά μας και χαμηλά ανοίγεται ο επόμενος προορισμός μας, η Λάκα Κάτσανου, ένα μικρό οροπέδιο περιτριγυρισμένο από μικρά ρόμπολα . 

Το κατηφορικό μονοπάτι μας οδηγεί σε απότομο δασωμένο λούκι που μας βγάζει χαμηλά όπου συναντάμε στα δεξιά μας  το μονοπάτι που έρχεται από το Σκαμνέλι και το πέρασμα της Γκούρας. Κατηφορίζουμε προς τα αριστερά και φτάνουμε γρήγορα στην Λάκα Κάτσανου. Στην άκρη της και  λίγο πιο πέρα από τον βράχο με την μεταλλική επιγραφή (στη μνήμη ορειβάτισσας που σκοτώθηκε εδώ τον Μάη του 1999) ξεκινάει το μονοπάτι για Βρυσοχώρι. Αρχικά κατηφορικό, χώνεται μέσα στο πυκνό δάσος που με την σκιά του προσφέρει μεγάλη ανακούφιση μετά από τόσες ώρες πορείας στον ήλιο.

Χωρίς προβλήματα διασχίζουμε τις πλαγιές της Τσούκα Ρόσσας  και φτάνουμε στην "Νεραϊδόβρυση", μια πηγή που το παγωμένο νερό της ξεπηδάει από μια σχισμή του κάθετου βράχου. Μετά την επιβεβλημένη στάση για νερό και ξεκούραση, συνεχίζουμε την πορεία μας στο σηματοδοτημένο μονοπάτι που μας οδηγεί σ' έναν  χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε για τα επόμενα 1300 μέτρα και στην συνέχεια στρίβουμε αριστερά στο μονοπάτι όπως υποδεικνύει και η πινακίδα. Λίγο παρακάτω συναντάμε έναν ακόμα χωματόδρομο τον οποίο διασχίζουμε κάθετα και συνεχίζουμε στην κατηφορική πλαγιά.

Στο τέλος της κατηφόρας το μονοπάτι γίνεται πιο ομαλό  και  διασχίζει δύο ρέματα με την βοήθεια μικρών τσιμεντένιων γεφυριών. Αφού προσπεράσει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, φτάνει στα πρώτα σπίτια του Βρυσοχωρίου και στην μεγάλη πέτρινη βρύση.

Η σύντομη ανηφόρα μας οδηγεί στον κεντρικό ασφαλτόδρομο και στην πλατεία του χωριού. Μπορούμε πλέον να ξεκουραστούμε καθώς  θαυμάζουμε την θέα των κορυφογραμμών που διασχίσαμε.        

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση
 

Φωτογραφίες: