Διαδρομή Ελάτη - Γεφύρι Αγίου Μηνά

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 3,3 χιλιόμετρα
Χρόνος: 55 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 985 μ.
Ελάχιστο ύψος: 778 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, χωματόδρομος, άσφαλτος
Σηματοδότηση: Όχι (ενημερωτική  πινακίδα στην αρχή)
 
elati-agminas08
 
 
 

Πρόκειται για μια εύκολη και ευχάριστη διαδρομή ιδιαίτερα αν δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στην Ελάτη με τα πόδια.

Περιγραφή διαδρομής:

Από την δυτική είσοδο της Ελάτης (από την μεριά των Ασπραγγέλων) ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο του χωριού προς την πλατεία και, σε 400 περίπου μέτρα, συναντάμε διασταύρωση με πινακίδα που δείχνει την αρχή του μονοπατιού. Στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε το κατηφορικό καλντερίμι που, έξω από το χωριό, μετατρέπεται σε στενό μονοπάτι. Πιο κάτω συναντάμε διασταύρωση μονοπατιών που όμως καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Ακολουθούμε τον δεξιό κλάδο που περνάει από περιφραγμένα μποστάνια και, κάνοντας μια αριστερή στροφή, κατηφορίζει μέσα στις πυκνές φυλλωσιές.
Λίγο παρακάτω συναντάμε το μονοπάτι που αγνοήσαμε πιο ψηλά και βγαίνουμε σε ξέφωτο. Εδώ η (πεσμένη) πινακίδα μας ενημερώνει ότι προς τα δεξιά, θα κατευθυνθούμε προς τις θέσεις «Λιβαδάκια» και «Γκουτζιούλο». Για τον Άγιο Μηνά εμείς στρίβουμε αριστερά και αμέσως φτάνουμε στο πέτρινο γεφύρι του Μύλου που μας περνάει στην απέναντι μεριά του ρέματος. Στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε το εύκολο, ευδιάκριτο και ελαφρά κατηφορικό μονοπάτι που σε 20 λεπτά μας οδηγεί στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο για Κήπους και Καπέσοβο.
Για όσους θέλουν να περπατήσουν ανάποδα την διαδρομή, προς την Ελάτη, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να εντοπίσουν την είσοδο του μονοπατιού με την ενημερωτική πινακίδα που λόγω της πυκνής βλάστησης, δεν διακρίνεται εύκολα.
Κατηφορίζουμε προς τα δεξιά τον ασφαλτόδρομο και, σε 15 λεπτά, καταλήγουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Μηνά με το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι. Το μέρος είναι εξαιρετικής ομορφιάς με το ρέμα που διασχίζει την μικρή κοιλάδα και τις λεύκες που το περιστοιχίζουν να δίνουν έναν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο, ιδίως το φθινόπωρο  και τις ώρες του δειλινού.
Από εδώ μπορούμε να κατευθυνθούμε είτε προς το γεφύρι του Κόκκορου και τους Κήπους, είτε προς το γειτονικό Δίλοφο.
 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: