Διαδρομή Καταφύγιο Αστράκας - Κορυφή Αστράκας

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής:  5,6  χιλιόμετρα
Χρόνος:  2  ώρες και 30  λεπτά
Μέγιστο ύψος:   2432  μ.
Ελάχιστο ύψος:  1770  μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι (Αραιή κατά διαστήματα)   
 

 

Περιγραφή διαδρομής:

Για την κορυφή της Αστράκας  υπάρχουν δύο ορειβατικές διαδρομές. 

Η μία ξεκινάει  χαμηλότερα από το καταφύγιο της Αστράκας και είναι αρκετά επίπονη γιατί  ανηφορίζει κάθετα την απότομη πλαγιά ώστε να κερδίσει ύψος και να μας οδηγήσει μέχρι την κορυφή.

Η δεύτερη διαδρομή (την οποία και θα περιγράψουμε), ξεκινάει από το καταφύγιο και είναι λιγότερο κουραστική γιατί είναι πιο ομαλή.

Από το καταφύγιο της Αστράκας κατηφορίζουμε το απότομο μονοπάτι που μας οδηγεί χαμηλά στην Λάκα Τσουμάνη.  Με ανατολική κατεύθυνση, περνάμε δίπλα από την Ρωμιόβρυση απ' όπου μπορούμε να προμηθευτούμε κρύο νερό και συνεχίζουμε το ανηφορικό και κακοτράχαλο μονοπάτι.

Κινούμαστε αρχικά ανάμεσα σε βράχους και διάσπαρτες πέτρες. Λίγο ψηλότερα, στην διασταύρωση που συναντάμε, αγνοούμε τον αριστερό κλάδο που οδηγεί προς την κορυφή της Γκαμήλας και συνεχίζουμε ίσια.

Σιγά - σιγά το έδαφος γίνεται πιο ομαλό. Κατευθυνόμαστε χωρίς εμφανές μονοπάτι ελαφρά προς τα δεξιά για να προσεγγίσουμε τις ορθοπλαγιές της Αστράκας που υψώνονται στα δεξιά μας.  Αφού παρακάμψουμε από δεξιά την Λούτσα Ρομπόζη ψηλά στο διάσελο, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να εντοπίσουμε την σήμανση στους βράχους που υπάρχουν στην άκρη της χορτολιβαδικής έκτασης. Ακολουθώντας τα σημάδια, ανηφορίζουμε την πετρώδη πλαγιά και φτάνουμε πάνω στο επικλινές πλατό της Αστράκας. Στρίβουμε δεξιά και  ανηφορίζουμε το πλατό μέχρι την κορυφή που διακρίνεται στο βάθος.

Η κορυφή στα 2432 μέτρα, προσφέρει πανοραμική θέα των όλων των κορυφών της Τύμφης. Στο βάθος διακρίνεται η Δρακόλιμνη και χαμηλότερα το καταφύγιο της Αστράκας  πάνω στο χαρακτηριστικό διάσελο.            

 
 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση
 

Φωτογραφίες: