Διαδρομή Ελαφότοπος - Βίκος

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 7,7 χιλιόμετρα
Χρόνος: 3 ώρες
Μέγιστο ύψος: 1354 μ.
Ελάχιστο ύψος: 753 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι , χωματόδρομος
Σηματοδότηση: Ναι (πινακίδες και κόκκινα σημάδια)
 
elafotopos-vikos20
 
 

Η διαδρομή αυτή ακολουθεί το παλιό μονοπάτι που συνέδεε τα δύο χωριά. Παρά το γεγονός ότι είναι καλά σηματοδοτημένη, είναι αρκετά κακοτράχαλη και κουραστική λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης του μονοπατιού. Η εξαιρετική της θέα όμως μας αποζημιώνει.

Περιγραφή διαδρομής:

Ξεκινάμε από το πάρκινγκ στην είσοδο του Ελαφότοπου και, όπως υποδεικνύουν οι ενημερωτικές πινακίδες, ακολουθούμε τον χωματόδρομο προς το βουνό. Ο δρόμος περνάει από μια μεγάλη δεξαμενή με ποτίστρα στην θέση Σουλνάρι, κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες με τσιμεντένια λούτσα και, μετά από 3 χιλιόμετρα,  καταλήγει στα πλατώματα στην θέση Σμίντελα. Από εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε την θέα προς το φαράγγι του Βοϊδομάτη, την Παλιά Κλειδωνιά και το κάμπο της Κόνιτσας.
Αφήνουμε το μονοπάτι που ανεβαίνει προς το βουνό και, παρεκκλίνοντας λίγο αριστερά, κατευθυνόμαστε προς τις λάκκες που διακρίνονται λίγο χαμηλότερα. Το μονοπάτι αρχικά είναι δυσδιάκριτο αλλά, αφού προσπεράσουμε τα απομεινάρια μιας παλιάς στάνης, γίνεται και πάλι εμφανές ενώ συναντάμε και τα πρώτα κόκκινα σημάδια της σηματοδότησης του μονοπατιού. Σύντομα φτάνουμε σε διασταύρωση με ενημερωτική πινακίδα. Δεξιά το μονοπάτι φεύγει ψηλά για τον Στούρο. Για το χωριό του Βίκου εμείς συνεχίζουμε ίσια και διασχίζουμε την πλαγιά φτάνοντας σε μια ακόμα διασταύρωση με πινακίδα.
Αν συνεχίσουμε ίσια, θα κατευθυνθούμε προς την θέση Καστρί με υπολείμματα προϊστορικών πελασγικών τειχών και όμορφη θέα προς την χαράδρα του Βίκου. Για το χωριό όμως, στρίβουμε αριστερά και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε την απότομη πλαγιά. Το στενό μονοπάτι, με διαδοχικές φουρκέτες, διασχίζει δάσος χαμηλής βλάστησης και μας κατεβάζει αρκετά χαμηλότερα. Το περπάτημα όμως δυσκολεύουν πέτρες που έχουν πέσει από τα ψηλότερα σημεία της πλαγιάς πάνω στο μονοπάτι. Σε ένα απότομο, βραχώδες σημείο της διαδρομής, συναντάμε και υπολείμματα παλιάς πέτρινης σκάλας που διευκόλυνε την διέλευση, αλλά σήμερα είναι εντελώς κατεστραμμένη.
Το μονοπάτι τελικά, 1 ώρα μετά την τελευταία διασταύρωση και αφού διασχίσει την πλαγιά προσπερνώντας αρκετές σάρες, καταλήγει σε παλιά εγκαταλειμμένα χωράφια. Ακολουθώντας την πολύ καλή σηματοδότηση, τα διασχίζουμε και φτάνουμε σε μεγάλο χαρακτηριστικό μπαλκόνι, με ωραία θέα, όπου είναι κτισμένο το παλιό πέτρινο εικονοστάσι του Αγίου Ιωάννη. Από εδώ διακρίνουμε κάτω χαμηλά το χωριό του Βίκου που είναι ο τελικός μας προορισμός. Ακολουθώντας το κακοτράχαλο μονοπάτι, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε την πλαγιά, προσπερνάμε μια τσιμεντένια δεξαμενή και καταλήγουμε στον κεντρικό δρόμο, στην είσοδο του χωριού.

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: