Διαδρομή Βίκος - Μεγάλο Πάπιγκο

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 5,5 χιλιόμετρα
Χρόνος: 2 ώρες και 40 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 926 μ.
Ελάχιστο ύψος: 496μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, καλντερίμι
Σηματοδότηση: Ναι, με ενημερωτικές  πινακίδες
 
viko-papigo08
 
 

Η διαδρομή αυτή είναι από τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές στο Ζαγόρι γιατί ελίσσεται κάτω από τις επιβλητικές ορθοπλαγιές της Αστράκας, μέσα στην χαράδρα του Βίκου. Περιλαμβάνει όμως και μια αρκετά δύσκολη και παρατεταμένη ανηφόρα, καλή δοκιμασία αντοχής, ιδιαίτερα τις ζεστές ώρες του καλοκαιριού. Είναι επίσης δύσκολο να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη όταν η κοίτη του Βίκου κατεβάζει πολλά νερά και μας εμποδίζει να τη διασχίσουμε .

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή ξεκινάει από την είσοδο του χωριού Βίκος, απέναντι από την πέτρινη σκεπαστή βρύση. Στο σημείο αυτό υπάρχουν και ενημερωτικές πινακίδες με όλες τις διαδρομές που ξεκινούν από εδώ.
Αρχίζουμε να κατηφορίζουμε αρχικά με ήπια κλίση, μέχρι το πέτρινο εικονοστάσι στην άκρη του γκρεμού. Από εδώ, το μονοπάτι, χαραγμένο πάνω στην απότομη πλαγιά της χαράδρας, με συνεχόμενες φουρκέτες και πάρα πολλά σκαλοπάτια μας κατεβάζει με ασφάλεια χαμηλότερα. Σε 30 λεπτά περίπου, συναντάμε ένα μικρό και δυσδιάκριτο μονοπάτι που φεύγει κάτω αριστερά. Αξίζει να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη από τη διαδρομή μας και να το ακολουθήσουμε, για να μας οδηγήσει σε 10 λεπτά στην εκκλησία της Παναγίας, δίπλα στις πηγές του Βοϊδομάτη, ένα μέρος εξαιρετικής ομορφιάς.
Γυρίζοντας  στο κεντρικό μονοπάτι, συνεχίζουμε προς το Πάπιγκο για να φτάσουμε ύστερα από λίγα λεπτά σε μια διασταύρωση. Όπως μας ενημερώνουν οι πινακίδες, αν συνεχίσουμε ίσια θα κατευθυνθούμε μέσω της χαράδρας του Βίκου προς το Μονοδένδρι. Για το Πάπιγκο στρίβουμε αριστερά, προς την κοίτη του Βίκου, την διασχίζουμε και περνάμε απέναντι. Πενήντα μέτρα πιο κάτω, αν παρατηρήσουμε την κοίτη, θα δούμε να αναβλύζουν ήσυχα και αθόρυβα τα νερά του Βοϊδομάτη,  σχηματίζοντας το ποτάμι. Από εδώ μπορούμε να προμηθευτούμε καθαρό, δροσερό νερό για την συνέχεια της διαδρομής. Για την επόμενη μία περίπου ώρα  μας περιμένει απότομη και κουραστική ανηφόρα, δίπλα στα  χαρακτηριστικά, βραχώδη μυτίκια,  που στέκονται σαν φυσικά γλυπτά στην πλαγιά. Στην απέναντι πλευρά της χαράδρας, διαγράφεται καθαρά το φιδωτό  μονοπάτι που κατεβήκαμε και κάτω χαμηλά, ο Βοϊδομάτης που κυλάει ανάμεσα στις κάθετες πλευρές του φαραγγιού.
Συνεχίζοντας, διασχίζουμε μια μεγάλη σάρα από πέτρες και χαλίκια,  ανεβαίνουμε μια σύντομη πέτρινη σκάλα σ’ ένα απότομο βραχώδες σημείο, περνάμε από την βάση ενός κάθετου, χαρακτηριστικού βράχου και μπαίνουμε μετά από αρκετή ώρα μέσα στο δάσος με βελανιδιές και γαύρους. Το μονοπάτι, ευχάριστο και με ήπια κλίση, προχωράει κάτω από την σκιά των δέντρων και λίγο πιο πέρα, διχάζεται ακόμα μια φορά. Δεξιά και πάνω κατευθύνεται προς το Μικρό Πάπιγκο, αριστερά προς το Μεγάλο Πάπιγκο.
Ακολουθώντας τον αριστερό κλάδο, περνάμε την παλιά πέτρινη πηγή της "Στεφόβρυσης" που δυστυχώς δεν έχει πια νερό και καταλήγουμε στον κεντρικό λάκκο, ανάμεσα στα δυο χωριά. Με την βοήθεια μια πρόχειρης, ξύλινης γέφυρας από κορμούς δέντρων, περνάμε απέναντι και ανηφορίζουμε, αρχικά μέσα στο δάσος και στην συνέχεια ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση από πουρνάρια. Λίγο πριν το τέλος της ανηφόρας και ενώ πλησιάζουμε τα πρώτα σπίτια του χωριού, το μονοπάτι στρίβει δεξιά, γίνεται σκάλα και καταλήγει στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο για το Μικρό Πάπιγκο. Τον ακολουθούμε προς τα αριστερά και σε 300 μέτρα φτάνουμε στο Μεγάλο Πάπιγκο, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου.

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Φωτογραφίες: