Διαδρομή Καταφύγιο Αστράκας - Δρακόλιμνη

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής:   2,8 χιλιόμετρα
Χρόνος:   55 λεπτά
Μέγιστο ύψος:   2004 μ.
Ελάχιστο ύψος:   1745 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι (Αραιή με κόκκινα σημάδια)  
   

drakolimni12

Περιγραφή διαδρομής:

Η Δρακόλιμνη είναι η διασημότερη όλων των αλπικών λιμνών που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά και ο δημοφιλέστερος προορισμός στην Τύμφη.  Η Δρακόλιμνη της Τύμφης έχει συνολική επιφάνεια 8 στρεμμάτων και βάθος που δεν ξεπερνάει τα 3 μέτρα. Σχηματίστηκε από την δραστηριότητα των τελευταίων παγετώνων  στον ελλαδικό χώρο και τα νερά της τροφοδοτούνται από το λιώσιμο των χιονιών.

Για να την προσεγγίσουμε, ξεκινάμε από το καταφύγιο της Αστράκας  στο μονοπάτι που φεύγει αριστερά, διασχίζει την πλαγιά με τις απότομες σάρες και κατηφορίζει μέχρι την άκρη της Λάκας  Τσουμάνη. Ακολουθώντας την σηματοδότηση, προσπερνάμε τις στάνες και κατευθυνόμαστε στην απέναντι πλαγιά. Στους πρόποδες της πλαγιάς, αριστερά από το εμφανές μονοπάτι, υπάρχει πηγή απ' όπου μπορούμε να προμηθευτούμε δροσερό νερό για την συνέχεια.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή, στο τέλος της  απότομης πλαγιάς, ξεπροβάλει μπροστά μας ξαφνικά η Δρακόλιμνη, ενώ δεξιά στο βάθος διακρίνεται το "τσεκούρι " της Γκαμήλας, η ψηλότερη κορυφή του βουνού.

Οι τολμηρότεροι μπορούν να δροσιστούν στα κρύα νερά της λίμνης όπου, να σημειώσουμε, ζουν αλπικοί τρίτωνες , μικρά αμφίβια που μοιάζουν με δρακάκια και που κατά μια άποψη έχουν δώσει το όνομα στη λίμνη. Όσοι αποφασίσουν να ανέβουν μέχρι την άκρη της πλαγιάς, θα απολαύσουν την θέα ολόκληρης της Δρακόλιμνης με την κορυφή της Αστράκας στο βάθος αλλά και την θέα των κάθετων ορθοπλαγιών που κατεβαίνουν  στην χαράδρα του Αώου. 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: