Διαδρομή Βίτσα - Κουκούλι

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 4  χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 50 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 942 μ.
Ελάχιστο ύψος: 720 μ.
Τύπος εδάφους: Καλντερίμι, μονοπάτι, χωματόδρομος
Σηματοδότηση: Ναι (αραιή με ενημερωτική  πινακίδα στην αρχή του μονοπατιού)   
 
vitsa-koukouli20
 
 

Είναι μια εύκολη, μικρή και ευχάριστη διαδρομή με πολιτιστικό ενδιαφέρον αφού περιλαμβάνει την περίφημη Σκάλα της Βίτσας και το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου.

Περιγραφή διαδρομής:

Από την πλατεία της Βίτσας, κατηφορίζουμε τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο, περνάμε την εκκλησία της Παναγίας και βγαίνουμε από το χωριό. Ακολουθώντας τον παλιό χωματόδρομο, περνάμε μια εκκλησία και, λίγο πιο κάτω, φτάνουμε σε μια διασταύρωση. Το μονοπάτι που φεύγει δεξιά κατευθύνεται προς το Δίλοφο. Για το Κουκούλι, κατηφορίζουμε την ράχη. Λίγο παρακάτω, το μονοπάτι φτάνει σ’ ένα καλντερίμι που  κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια και που με διαδοχικές στροφές κατηφορίζει την πλαγιά και μπαίνει μέσα στο δάσος. Εδώ συναντάμε το παλιό καλντερίμι που, φαρδύ και με αλλεπάλληλα  σκαλοπάτια, συνεχίζει την κατηφορική του πορεία. Χαμηλότερα, στα αριστερά του δρόμου, συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Αξίζει να βγούμε λίγο από την πορεία μας, να κατεβούμε μερικά πρόχειρα σκαλοπάτια δίπλα από το ξωκλήσι και να βγούμε σε ένα μπαλκόνι με εξαιρετική θέα: στο βάθος της χαράδρας, κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας, το γεφύρι του Μίσιου ενώνει τις κάθετες πλευρές του φαραγγιού.
Συνεχίζοντας στο κεντρικό μονοπάτι, φτάνουμε στην Σκάλα της Βίτσας που κατασκευάστηκε το 1868 με έξοδα της ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου. Άλλοτε χτισμένη με ξερολιθιές και άλλοτε λαξευμένη στα βράχια, ελίσσεται αριστοτεχνικά, με συνεχείς στροφές πάνω στην   κατακόρυφη πλαγιά και μας οδηγεί στο βάθος της χαράδρας μπροστά από το παλιό πέτρινο γεφύρι του Μίσιου. Περνάμε πάνω από το γεφύρι και συνεχίζοντας, σε 250 μέτρα, συναντάμε μια διασταύρωση. Το δεξί σκέλος οδηγεί προς το γεφύρι του Κόκκορου και το Δίλοφο. Για το Κουκούλι στρίβουμε αριστερά  και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε την παλιά απότομη σκάλα που τερματίζει μετά από 20 λεπτά σε χαλικόδρομο που με την σειρά του καταλήγει στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο για το Καπέσοβο.  Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να κατηφορίσουμε προς τα δεξιά τον αυτοκινητόδρομο για 750 μέτρα και μετά να στρίψουμε αριστερά στο καλντερίμι που κατασκευάστηκε πρόσφατα και που οδηγεί στο Κουκούλι, μπροστά από την πλατεία. Η δεύτερη είναι να διασχίσουμε κάθετα τον δρόμο και να ανηφορίσουμε για λίγο το μονοπάτι στην απέναντι πλαγιά που θα μας οδηγήσει σε πλάτωμα δίπλα στον δρόμο για το Κουκούλι. Ακολουθώντας το μονοπάτι, περνάμε περιμετρικά, αριστερά της υδατοδεξαμενής που βρίσκεται μπροστά μας και βγαίνουμε  σε ένα κιόσκι με βρύση πάνω στο δρόμο λίγο πριν τα πρώτα σπίτια του χωριού.  Ακολουθούμε τον δρόμο προς τα δεξιά και σε 150 μέτρα, φτάνουμε στο πάρκιγκ της δυτικής εισόδου του Κουκουλίου. 

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Φωτογραφίες: