Διαδρομή Μονοδένδρι - Δίλοφο

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 7,9 χιλιόμετρα
Χρόνος: 3 ώρες και 10 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1066
Ελάχιστο ύψος: 685
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, άσφαλτος
Σηματοδότηση: Ναι (κατά διαστήματα)
 
monodendri-dilofo11
 
 

Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει την διάσχιση του ανατολικού τμήματος της χαράδρας του Βίκου και μπορεί να συνδυαστεί με γειτονικά μονοπάτια, ώστε να σχηματιστούν πολλές, διαφορετικές διαδρομές. Είναι όμως αρκετά κακοτράχαλη και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τους υπόλοιπους  μήνες, τα νερά της κοίτης του Βίκου κάνουν αδύνατη την διάσχισή του.

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του Μονοδενδρίου με κατεύθυνση προς το υπαίθριο θέατρο. Προσπερνάμε το θέατρο και συνεχίζουμε στο καλντερίμι, που μας οδηγεί μέσα από το δάσος, στην άκρη της απότομης πλαγιάς. Από εδώ ξεκινάει το κατηφορικό τμήμα της διαδρομής. Το μονοπάτι, κατασκευασμένο με συνεχόμενα φυσικά και τεχνητά σκαλοπάτια, μας κατεβάζει γρήγορα, με διαδοχικές στροφές, στην χαράδρα του Βίκου. Από τα ανοίγματα που συναντάμε στην πορεία, έχουμε θέα στις κάθετες πλευρές του φαραγγιού του Βίκου αλλά και στην  χαράδρα της Μεσαριάς, στο απέναντι μέρος, που ξεκινάει από την περιοχή του Βραδέτου για να καταλήξει στο Βίκο.
Λίγο πριν φτάσουμε στην κοίτη του Βίκου, συναντάμε μια διασταύρωση. Προς τα αριστερά, κατευθυνόμαστε προς το χωριό του Βίκου και το Πάπιγκο. Για το Δίλοφο, συνεχίζουμε την κατηφορική πορεία και, αφού φτάσουμε στην φαρδιά κοίτη, την διασχίζουμε ακολουθώντας την πυκνή σηματοδότηση και περνάμε στην απέναντι πλευρά. Από το Μονοδένδρι μέχρι εδώ χρειάζεται 1 ώρα κατηφορικής πεζοπορίας. Στο εξής η πορεία μας θα είναι παράλληλη με την κοίτη.
Αρχικά κινούμαστε μέσα στο πυκνό δάσος, ξεπερνάμε εύκολα το εμπόδιο ενός βράχου, διασχίζουμε μια σάρα και φτάνουμε σε μια ακόμα διασταύρωση. Όπως μας πληροφορεί η ενημερωτική πινακίδα, ο αριστερός κλάδος οδηγεί προς το Καπέσοβο. Για το Δίλοφο συνεχίζουμε ίσια και πάντα παράλληλα με το ρέμα, κάτω από την σκιά των δέντρων της όχθης. Λίγο πιο πέρα, το φαράγγι σχηματίζει μεγάλες κοιλότητες που κρατούν νερό όλο το χρόνο. Για να τις παρακάμψουμε, περνάμε στην απέναντι πλευρά  και συνεχίζουμε στο καλογραμμένο μονοπάτι που καταλήγει μετά από 500 μέτρα πάλι στην κοίτη.
Συνεχίζουμε χωρίς μονοπάτι, μέσα στην κακοτράχαλη κοίτη μέχρι να συναντήσουμε το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου.  Κατευθυνόμαστε στην δεξιά πλευρά και, ακολουθώντας το μικρό μονοπατάκι, φτάνουμε στο άκρο του γεφυριού, όπου καταλήγει και η Σκάλα της Βίτσας. Στρίβοντας αριστερά, περνάμε πάνω από το γεφύρι και συνεχίζουμε στο λιθόστρωτο μονοπάτι. Παρακάτω συναντάμε μια ακόμα διασταύρωση. Η αριστερή ανηφορική πορεία οδηγεί στο Κουκούλι. Για το Δίλοφο συνεχίζουμε ίσια στο ευδιάκριτο μονοπάτι και, αφού περάσουμε από μια σπηλιά και διασχίσουμε τα  βράχινα ζωνάρια της όχθης, καταλήγουμε κάτω από την νέα γέφυρα του κεντρικού αυτοκινητόδρομου, μπροστά από το πέτρινο γεφύρι του Κόκκορου. Με την βοήθεια των σκαλοπατιών στην αριστερή πλευρά του γεφυριού, ανεβαίνουμε στην άσφαλτο και την ακολουθούμε προς τα αριστερά με κατεύθυνση τα Γιάννενα μέχρι το μνημείο του Καπετάν Αρκούδα, όπου στρίβουμε δεξιά προς  το γεφύρι του Αρκούδα. Εδώ θα πρέπει να ανεβούμε την απότομη πλαγιά χωρίς ουσιαστικά μονοπάτι επειδή έχει χαθεί από την έντονη διάβρωση.  Αφού κερδίσουμε λίγο ύψος, κατευθυνόμαστε αριστερά στο δάσος με τις βελανιδιές, όπου ξανασυναντάμε το μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση πάνω στα δέντρα.
Μέσα στο πυκνό δάσος, η κλίση γίνεται πιο ήπια και εύκολα φτάνουμε σε μια μικρή ρεματιά. Λίγο πιο πάνω από την ρεματιά βγαίνουμε σε ένα ξέφωτο. Κατευθυνόμαστε στο ψηλότερο σημείο του ξέφωτου, προσπερνάμε ένα μικρό, πέτρινο οίκημα και καταλήγουμε στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου του χωριού. Ανηφορίζοντας τον χαλικόδρομο που βρίσκουμε μπροστά μας, στρίβουμε δεξιά στο πρώτο λιθόστρωτο δρομάκι και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του Διλόφου. 

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: