Διαδρομή Καταφύγιο Αστράκας - Κορυφή Γκαμήλας

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής:  5,3  χιλιόμετρα
Χρόνος:  2  ώρες και  40 λεπτά
Μέγιστο ύψος:   2497 μ.
Ελάχιστο ύψος:    1770 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι (Αραιή με κόκκινα σημάδια) 
 
 

gamila11

 

Περιγραφή διαδρομής:

Για την ψηλότερη κορυφή της Τύμφης, ακολουθούμε  από το καταφύγιο της Αστράκας  το δεξί κατηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί χαμηλά στην Λάκα Τσουμάνη.  Με ανατολική κατεύθυνση, περνάμε δίπλα από την Ρωμιόβρυση απ' όπου μπορούμε να προμηθευτούμε κρύο νερό και συνεχίζουμε την ανηφορική και κακοτράχαλη πορεία  κινούμενοι ανάμεσα σε βράχους και διάσπαρτες πέτρες. Λίγο ψηλότερα από την πηγή, συναντάμε μια διασταύρωση όπου υπάρχει  παλιά πινακίδα και βέλη με σπρέι πάνω στους βράχους.

Στρίβουμε αριστερά και, ακολουθώντας τα αραιά σημάδια, κινούμαστε με ΒΑ κατεύθυνση. Έχοντας στα αριστερά μας τις απότομες πλαγιές του Πλόσκου, ανηφορίζουμε την πλαγιά με τους  εντυπωσιακούς  γεωλογικούς σχηματισμούς και καταλήγουμε στο μικρό διάσελο ανάμεσα στον Πλόσκο και την Γκαμήλα που ορθώνεται επιβλητική μπροστά μας.

Συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία χωρίς ευδιάκριτο μονοπάτι στην απότομη πλαγιά μέχρι το ψηλότερο σημείο της,  στα 2497 μέτρα.  Από την κορυφή η θέα κόβει την ανάσα με τις πλαγιές της Γκαμήλας να πέφτουν κάθετα στην χαράδρα του ποταμού Αώου που ανοίγεται μπροστά μας. Απέναντι ξεπροβάλει ο ορεινός όγκος του Σμόλικα ενώ στα δυτικά και λίγο χαμηλότερα διακρίνεται η Δρακόλιμνη στην άκρη της ορθοπλαγιάς. Το  θέαμα είναι τόσο εντυπωσιακό που αποζημιώνει σίγουρα όλη την προηγούμενη προσπάθειά μας.    

 
 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση
 

Φωτογραφίες: