Οι άνθρωποι
Ονομασία
Μακαρόνια βραστά με τυρί και ζεματιστό βούτυρο.
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά με την τρύπα, τυρί φέτα και βούτυρο φρέσκο.
Οδηγίες εκτέλεσης
Βράζουμε τα μακαρόνια, υπολογίζοντας το νερό που χρειάζονται ώστε να το πιουν. Μόλις βράσουν ρίχνουμε τη φέτα και αμέσως το ζεματιστό βούτυρο. Με το καυτό βούτυρο λιώνει και η φέτα. Ανακατεύουμε και σερβρίρουμε αμέσως.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Ονομασία
Λαγός βραστός και σκορδαλιά από το ζωμό του λαγού
Υλικά
Σκορδαλιά: Ψωμί μουσκεμένο, καρύδι χοντροκομένο, σκόρδο, αλάτι, λάδι, ξύδι και ζωμό από το λαγό.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Ονομασία
Κεφτέδες με κρεμμύδια στο ταψί
Υλικά
Για τους κεφτέδες: 1 κιλό κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1/2 φρατζόλα ψωμί μουσκεμένο, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
2 κιλά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
½ κούπα λάδι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ξίδι
2 φύλλα δάφνη
αλάτι, πιπέρι
Για τους κεφτέδες: 1 κιλό κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1/2 φρατζόλα ψωμί μουσκεμένο, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
2 κιλά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
½ κούπα λάδι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ξίδι
2 φύλλα δάφνη
αλάτι, πιπέρι
2 κιλά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
½ κούπα λάδι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ξίδι
2 φύλλα δάφνη
αλάτι, πιπέρι
Για τους κεφτέδες: 1 κιλό κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1/2 φρατζόλα ψωμί μουσκεμένο, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
2 κιλά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
½ κούπα λάδι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ξίδι
2 φύλλα δάφνη
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια και τα καβουρδίζουμε καλά. Μετά προσθέτουμε τη δάφνη με ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε για περίπου 5-10’ να βράσουν και μετά τα στρώνουμε σε ταψί.
Από πάνω τοποθετούμε τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει μεγαλύτερους απ’ ότι συνήθως.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Φροντίζουμε όσο ψήνονται να αναποδογυρίζουμε κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα πάνω και κάτω.
Αφού ψηθούν οι κεφτέδες και τα κρεμμύδια περιχύνουμε με τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει με το ξίδι.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ψηθούν και τα αυγά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια και τα καβουρδίζουμε καλά. Μετά προσθέτουμε τη δάφνη με ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε για περίπου 5-10’ να βράσουν και μετά τα στρώνουμε σε ταψί.
Από πάνω τοποθετούμε τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει μεγαλύτερους απ’ ότι συνήθως.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Φροντίζουμε όσο ψήνονται να αναποδογυρίζουμε κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα πάνω και κάτω.
Αφού ψηθούν οι κεφτέδες και τα κρεμμύδια περιχύνουμε με τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει με το ξίδι.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ψηθούν και τα αυγά.
Αφήνουμε για περίπου 5-10’ να βράσουν και μετά τα στρώνουμε σε ταψί.
Από πάνω τοποθετούμε τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει μεγαλύτερους απ’ ότι συνήθως.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Φροντίζουμε όσο ψήνονται να αναποδογυρίζουμε κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα πάνω και κάτω.
Αφού ψηθούν οι κεφτέδες και τα κρεμμύδια περιχύνουμε με τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει με το ξίδι.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ψηθούν και τα αυγά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια και τα καβουρδίζουμε καλά. Μετά προσθέτουμε τη δάφνη με ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε για περίπου 5-10’ να βράσουν και μετά τα στρώνουμε σε ταψί.
Από πάνω τοποθετούμε τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει μεγαλύτερους απ’ ότι συνήθως.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Φροντίζουμε όσο ψήνονται να αναποδογυρίζουμε κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα πάνω και κάτω.
Αφού ψηθούν οι κεφτέδες και τα κρεμμύδια περιχύνουμε με τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει με το ξίδι.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ψηθούν και τα αυγά.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Προέλευση
Φραγκάδες
Ονομασία
Τρίμμα Πασχαλιάτικο
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια
7 κρεμμυδάκια Φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 κιλό σπανάκι
½ κιλό λάπατα
½ φλιτζάνι τσαγιού φυτίνη
2 φακελάκια σταφίδες ξανθές
1 κιλό ψωμί ζυμωτό
2-3 κουταλιές ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1 συκωταριά αρνίσια
7 κρεμμυδάκια Φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 κιλό σπανάκι
½ κιλό λάπατα
½ φλιτζάνι τσαγιού φυτίνη
2 φακελάκια σταφίδες ξανθές
1 κιλό ψωμί ζυμωτό
2-3 κουταλιές ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
7 κρεμμυδάκια Φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 κιλό σπανάκι
½ κιλό λάπατα
½ φλιτζάνι τσαγιού φυτίνη
2 φακελάκια σταφίδες ξανθές
1 κιλό ψωμί ζυμωτό
2-3 κουταλιές ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1 συκωταριά αρνίσια
7 κρεμμυδάκια Φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 κιλό σπανάκι
½ κιλό λάπατα
½ φλιτζάνι τσαγιού φυτίνη
2 φακελάκια σταφίδες ξανθές
1 κιλό ψωμί ζυμωτό
2-3 κουταλιές ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη συκωταριά να βράσει. Δε ρίχνουμε αλάτι από την αρχή για να την ξαφρίσουμε 2-3 φορές.
Στο μεταξύ έχουμε κόψει το ψωμί σε κομμάτια, τα βάζουμε στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τη φυτίνη. Τα βάζουμε στο φούρνο και όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μια μεριά τα γυρίζουμε από την άλλη.
Καθαρίζουμε καλά το σπανάκι, τα λάπατα, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Τα πλένουμε, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Αφού τα τσιγαρίσουμε, τα σβήνουμε με το ζωμό της συκωταριάς.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να βράσουν 45’ περίπου.
Μόλις βράσουν τα ρίχνουμε στο ταψί με τα ψημένα ψωμάκια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη συκωταριά να βράσει. Δε ρίχνουμε αλάτι από την αρχή για να την ξαφρίσουμε 2-3 φορές.
Στο μεταξύ έχουμε κόψει το ψωμί σε κομμάτια, τα βάζουμε στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τη φυτίνη. Τα βάζουμε στο φούρνο και όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μια μεριά τα γυρίζουμε από την άλλη.
Καθαρίζουμε καλά το σπανάκι, τα λάπατα, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Τα πλένουμε, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Αφού τα τσιγαρίσουμε, τα σβήνουμε με το ζωμό της συκωταριάς.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να βράσουν 45’ περίπου.
Μόλις βράσουν τα ρίχνουμε στο ταψί με τα ψημένα ψωμάκια.
Στο μεταξύ έχουμε κόψει το ψωμί σε κομμάτια, τα βάζουμε στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τη φυτίνη. Τα βάζουμε στο φούρνο και όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μια μεριά τα γυρίζουμε από την άλλη.
Καθαρίζουμε καλά το σπανάκι, τα λάπατα, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Τα πλένουμε, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Αφού τα τσιγαρίσουμε, τα σβήνουμε με το ζωμό της συκωταριάς.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να βράσουν 45’ περίπου.
Μόλις βράσουν τα ρίχνουμε στο ταψί με τα ψημένα ψωμάκια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη συκωταριά να βράσει. Δε ρίχνουμε αλάτι από την αρχή για να την ξαφρίσουμε 2-3 φορές.
Στο μεταξύ έχουμε κόψει το ψωμί σε κομμάτια, τα βάζουμε στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τη φυτίνη. Τα βάζουμε στο φούρνο και όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μια μεριά τα γυρίζουμε από την άλλη.
Καθαρίζουμε καλά το σπανάκι, τα λάπατα, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Τα πλένουμε, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Αφού τα τσιγαρίσουμε, τα σβήνουμε με το ζωμό της συκωταριάς.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να βράσουν 45’ περίπου.
Μόλις βράσουν τα ρίχνουμε στο ταψί με τα ψημένα ψωμάκια.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Επετειακά
Λαμπρή
Ονομασία
Μπουμπάρι (Μπουμπάρ')
Υλικά
1 παχύ έντερο (πρόβειο ή γίδινο)
1 συκωταριά
½ κιλό ρύζι
μαϊντανό, άνηθο,
αλάτι, πιπέρι
ξερά και Φρέσκα κρεμμύδια
1 παχύ έντερο (πρόβειο ή γίδινο)
1 συκωταριά
½ κιλό ρύζι
μαϊντανό, άνηθο,
αλάτι, πιπέρι
ξερά και Φρέσκα κρεμμύδια
1 συκωταριά
½ κιλό ρύζι
μαϊντανό, άνηθο,
αλάτι, πιπέρι
ξερά και Φρέσκα κρεμμύδια
1 παχύ έντερο (πρόβειο ή γίδινο)
1 συκωταριά
½ κιλό ρύζι
μαϊντανό, άνηθο,
αλάτι, πιπέρι
ξερά και Φρέσκα κρεμμύδια
Οδηγίες εκτέλεσης
Ζεματάμε το έντερο και αφού κρυώσει το Γυρίζουμε με το λίπος από μέσα.
Βράζουμε λίγο τη συκωταριά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τσιγαρίζουμε με βούτυρο το ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τα εντόσθια και αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και το νερό (1 ποτήρι περίπου) για 5-10’ περίπου.
Γεμίζουμε ελαφρά το έντερο και το δένουμε με χοντρή κλωστή.
Το έντερο το τρυπάμε με καρφίτσα και το βάζουμε στο ταψί και γύρω απ’ αυτό ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης.
Το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μη σκάσει.
Ζεματάμε το έντερο και αφού κρυώσει το Γυρίζουμε με το λίπος από μέσα.
Βράζουμε λίγο τη συκωταριά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τσιγαρίζουμε με βούτυρο το ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τα εντόσθια και αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και το νερό (1 ποτήρι περίπου) για 5-10’ περίπου.
Γεμίζουμε ελαφρά το έντερο και το δένουμε με χοντρή κλωστή.
Το έντερο το τρυπάμε με καρφίτσα και το βάζουμε στο ταψί και γύρω απ’ αυτό ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης.
Το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μη σκάσει.
Βράζουμε λίγο τη συκωταριά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τσιγαρίζουμε με βούτυρο το ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τα εντόσθια και αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και το νερό (1 ποτήρι περίπου) για 5-10’ περίπου.
Γεμίζουμε ελαφρά το έντερο και το δένουμε με χοντρή κλωστή.
Το έντερο το τρυπάμε με καρφίτσα και το βάζουμε στο ταψί και γύρω απ’ αυτό ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης.
Το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μη σκάσει.
Ζεματάμε το έντερο και αφού κρυώσει το Γυρίζουμε με το λίπος από μέσα.
Βράζουμε λίγο τη συκωταριά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τσιγαρίζουμε με βούτυρο το ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τα εντόσθια και αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και το νερό (1 ποτήρι περίπου) για 5-10’ περίπου.
Γεμίζουμε ελαφρά το έντερο και το δένουμε με χοντρή κλωστή.
Το έντερο το τρυπάμε με καρφίτσα και το βάζουμε στο ταψί και γύρω απ’ αυτό ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης.
Το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μη σκάσει.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Επετειακά
Λαμπρή
Ονομασία
Γαρδουμπάκια
Υλικά
1-2 συκωταριές
1 κιλό έντερα
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2-3 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1-2 συκωταριές
1 κιλό έντερα
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2-3 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1 κιλό έντερα
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2-3 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1-2 συκωταριές
1 κιλό έντερα
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2-3 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και το έντερο.
Κόβουμε το συκώτι, το πνεμόνι και τα γλυκάδια.
Παίρνουμε ένα κομμάτι συκώτι, ένα πνεμόνι, ένα γλυκάδι και τα τυλίγουμε γύρω γύρω με έντερο. Δένουμε το έντερο κόμπο και τοποθετούμε σε ταψάκι.
Κάνουμε το ίδιο ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρδούμπες και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι, λεμόνι , τη ρίγανη και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Ελέγχουμε αν θέλει νερό και ρίχνουμε λίγο.
Στο τέλος σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και το έντερο.
Κόβουμε το συκώτι, το πνεμόνι και τα γλυκάδια.
Παίρνουμε ένα κομμάτι συκώτι, ένα πνεμόνι, ένα γλυκάδι και τα τυλίγουμε γύρω γύρω με έντερο. Δένουμε το έντερο κόμπο και τοποθετούμε σε ταψάκι.
Κάνουμε το ίδιο ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρδούμπες και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι, λεμόνι , τη ρίγανη και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Ελέγχουμε αν θέλει νερό και ρίχνουμε λίγο.
Στο τέλος σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Κόβουμε το συκώτι, το πνεμόνι και τα γλυκάδια.
Παίρνουμε ένα κομμάτι συκώτι, ένα πνεμόνι, ένα γλυκάδι και τα τυλίγουμε γύρω γύρω με έντερο. Δένουμε το έντερο κόμπο και τοποθετούμε σε ταψάκι.
Κάνουμε το ίδιο ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρδούμπες και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι, λεμόνι , τη ρίγανη και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Ελέγχουμε αν θέλει νερό και ρίχνουμε λίγο.
Στο τέλος σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και το έντερο.
Κόβουμε το συκώτι, το πνεμόνι και τα γλυκάδια.
Παίρνουμε ένα κομμάτι συκώτι, ένα πνεμόνι, ένα γλυκάδι και τα τυλίγουμε γύρω γύρω με έντερο. Δένουμε το έντερο κόμπο και τοποθετούμε σε ταψάκι.
Κάνουμε το ίδιο ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρδούμπες και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι, λεμόνι , τη ρίγανη και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Ελέγχουμε αν θέλει νερό και ρίχνουμε λίγο.
Στο τέλος σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Επετειακά
Λαμπρή
Ονομασία
Μανιτάρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, «...και άλλα», τηγανιτά με σκορδαλιά.
Υλικά
Μανιτάρια βασιλομανίταρα, καλογεράκια, καΐτσες (κόκκινα) ή Μελιτζάνες, ή κολοκυθάκια, και άλλα λαχανικά για τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά:
Ψωμί μουσκεμένο,
καρύδι χοντροκομένο,
σκόρδο,
αλάτι, λάδι,
ξύδι και νερό.
Για τη σκορδαλιά:
Ψωμί μουσκεμένο,
καρύδι χοντροκομένο,
σκόρδο,
αλάτι, λάδι,
ξύδι και νερό.
Οδηγίες εκτέλεσης
Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια ή τα λαχανικά, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τη σκορδαλιά.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Ονομασία
Πατατοκεφτέδες
Υλικά
2-3 βραστές πατάτες, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, 2-3 αυγά, λάδι για το τηγάνισμα.
Οδηγίες εκτέλεσης
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, την περνάμε από τον τρίφτη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Ονομασία
Γίγαντες με κρεμμύδια στο φούρνο
Υλικά
1/2 κιλό γίγαντες, Κρεμμύδια μπόλικα, τόσα ώστε να καλύπτουν ένα ταψί,
Οδηγίες εκτέλεσης
Βράζουμε τους γίγαντες. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε κόκκινο πιπέρι (πάπρικα) και αλάτι. Απλώνουμε το κρεμμύδι στο ταψί με αρκετό λάδι, από πάνω
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Ονομασία
Γίγαντες με λάχανα στο φούρνο
Υλικά
1/2 κιλό γίγαντες
Λάχανα διάφορα: λάπατα,σπανάκι,
άνηθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκι φρέσκο κλπ.
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Λάχανα διάφορα: λάπατα,σπανάκι,
άνηθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκι φρέσκο κλπ.
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες εκτέλεσης
Βράζουμε τους γίγαντες. Πλένουμε και χειροτρίβουμε τα λάχανα με αλάτι, τα στρώνουμε στο ταψί ωμά, από πάνω απλώνουμε τους γίγαντες με λίγο από το ζουμάκι τους (θα βγάλουν και τα λάχανα το νερό τους), ρίχνουμε μπόλικο λαδάκι (τα λάχανα το θέλουν το λάδι τους), αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Ονομασία
Γίγαντες τηγανιτοί με μπομπότα
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη