ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ Μ. (1943 - )

Γεννήθηκε στο χωριό Σταυροσκιάδι Πωγωνίου, αλλά σύμφωνα με τον Φρίξο Τζιόβα η καταγωγή του είναι από τις Νεγάδες Ζαγορίου. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έλαβε υποτροφία και παρακολούθησε επιπλέον μαθήματα γλυπτικής. Έχει διοργανώσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί. Είναι μέλος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Στα γράμματα παρουσιάστηκε στη δεκαετία του 1970 με ποιήματα και πεζά σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Αναδυομένη Σιωπή» (1981), «Ο γρανίτης περιμένει» (1997) και το «Η επιμονή του μάγου να γίνει μέγας» (1997).

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το κείμενό του «Ταμερλάνος που δημοσιεύτηκε στην «Ηπειρωτική Εστία» το 1994 :

«Δε λατρεύω περισσότερο εσένα. Δεν υποφέρω λιγότερο από σένα. Δεν περιμένω σήμερα ούτε τη βροχή. Ο άνεμος που δεσπόζει, δεν ξέρω ποιον υμνολογεί ή ποιον φοβερίζει. Φοβούμαι να κοιτάξω στο παράθυρο μη σπάσει. Μη σπάσουν τα τζάμια απ’ την πέτρα του ματιού μου. Η αγωνία δεν κοιτάζει να σβήσει απ’ τον άνεμο. Ο άνεμος φυσάει κάτω απ’ τα πόδια μου.

Είναι περίεργο. Σήμερα, είκοσι τρεις του Σεπτέμβρη, δεν μπορώ να πιάσω άχνα από παράξενες φωνές.

Αυτά τα κλειδιά δεν έχουν σημασία. Σου το ‘λεγα, αλλά δε μ’ άκουγες. Δεν σου περισσεύει γέλιο, τώρα που έχασες τα κλειδιά.

Αλλοίμονο αν μάθουνε και οι γορίλες να γράφουν. Η περίπτωση θα ‘ναι ανυπόφορη. Αυτή η παράγραφος έκλεισε χωρίς γραμματική.

Δυστυχώς, στέκομαι κρεμασμένος στο Βόρειο Πόλο, χωρίς να έχω που να βάλω τα χέρια μου. Ο πάγος καίει.

Από κάτω οι μύγες. Κάποιος κασσετοεγκέφαλος δεν έπιασε το τελευταίο μήνυμα και ζήτησε αναμετάδοση, αθέλητη μπόμπα στα τζάμια τόσο, που καθάρισαν. Τη φάγαμε την μπόμπα. Γέλιο από σπαραγμό κουταλιού. Δάκρυ τρυπημένο από πηρούνι. Και η ηχογράφηση δεν προχωρεί.

Τι ηχογραφείς ; Τι ηχογραφείς ; Σε ποιον κασσετοεγκέφαλο ; Μια μουτσούνα, απ’ το πάλι ποτέ αγαπητή, είπε : Γράψε! Είναι αδιανόητο μουτσούνε να σου λένε γράψε. Αμηχανία σε πήρε. Μια ευχή, χωρίς μυρουδιά, σε σήκωσε εξακόσια εξαπτέρυγα. Ο καπνός μονάχα γυρίζει. Γυρίζει. Ξεστρίβει. Δεν ξεστρίβει. Τι να την κάνεις την εγκατάσταση, όταν στα έγκατα καίνε χίλιες φωτιές.

Αυτή η βραχνή φωνή είναι από ανημπόρια. Αυτά τα κέρματα είναι από ανημπόρια. Αυτό το λίκνισμα είναι από ανημπόρια

Γεμίσαμε μικρόφωνα. Άλλος πατάει άλλον.

Πώς να φύγω με χίλιες ομπρέλλες βρεγμένες! Πώς να φύγω με χίλια λαρύγγια νοτισμένα στη βροχή! Διάφανη σάρκα που την κοσκινίζει ο άνεμος. Λες και βρίσκεσαι έξω και μέσα σε καταιγίδα».

Βιβλιογραφία

Οικονόμου Κώστας Μ., Ο Ταμερλάνος (Κινέζικη Ραψωδία), Ηπειρωτική Εστία 43/482 (1994), 3

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 43

Τσέτσης Χρήστος, Οι Ηπειρώτες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Γιάννινα, Εκδ. Τυποεκδοτική Ηπείρου ΕΠΕ, 2003, 305 -306