Τα Περικλούτσια

Μετά το 1920-30 περίπου στα Κάτω Πεδινά δραστηριοποιείται ο Περικλής Κώτσης (βιολί), στην αρχή με τον Ξενοφώντα Καψάλη (λαούτο) και τον Παναγιώτη Καψάλη (ντέφι). Στην κομπανία αυτή θα προστεθούν τα παιδιά του Περικλή, Γιάννης (κλαρίνο) και Ηλίας (βιολί), αλλά και ο γαμπρός τους Γρηγόρης Κατσαρός (λαούτο, κιθάρα) από τους Κήπους. Η κομπανία πήρε το όνομα Περικλούτσια, δηλαδή τα μικρά του Περικλή.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιάννης Κώτσης ανέλαβε τα Περικλούτσια, όπου ενσωματώθηκαν και τα ξαδέλφια Κώστας Τράκης (ντέφι) και Χριστόφορος Τράκης (λαούτο και κιθάρα). Στην ίδια κομπανία συμμετείχε κι άλλο ένα κλαρίνο, ο Κώστας Κώτσης από την Ζίτσα.

Perikloutsia

Ο Γιάννης Κώτσης θα πρωτοστατήσει με τα «Περικλούτσια» στα τοπικά γλέντια μέχρι την εποχή (στα τέλη της δεκαετίας του 1960) που θα φύγει για την Αμερική. Ο ήχος του θα αποτυπωθεί μόνο σε ιδιωτικές ηχογραφήσεις.

Στα Άνω Πεδινά διακρίνεται ο Ξενοφώντας Τράκης (λαούτο) και τα παιδιά του, Γιώργος (λαούτο και τραγούδι, με μεγάλη μετέπειτα δισκογραφία), Φώτης (βιολί) και Κώστας (ντέφι).

 

Γιώργος Κοκκώνης