ΖΟΥΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ (1966 - )

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, αλλά η μητέρα της Ελένη Τζαλμακλή-Ζούκη κατάγονταν από το Καπέσοβο Ζαγορίου, το γένος Βογά. Φοίτησε σε σχολεία των Ιωαννίνων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1988 πήρε πτυχίο από τον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε για 9 έτη σε Θεωρητικό Φροντιστήριο των Ιωαννίνων και το 1998 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του πολιτισμού από το 1984, όντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος» και αργότερα του Συλλόγου παλιών Γιαννιωτών «Τα Γιάννινα». Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την ποίηση και ποιήματά της περιλαμβάνονται στα «Ηπειρωτικά Ημερολόγια» της ΕΗΜ των ετών 1983-84.

Έχει γράψει τρία θεατρικά έργα : «Οι καπεσοβίτες από τον Αριστοφάνη στη Γκόλφω και τούμπαλιν», «Το Αλί του Αλή», για το οποίο έχει τιμηθεί σε φεστιβάλ περιφερειακών θιάσων με βραβείο πρωτότυπου σεναρίου, και το «Ζαγορίσιος Καραγκιόζης». Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές της Ηπείρου και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Μικρά θεατρικά μονόπρακτα παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών από το Σύνδεσμο Ζαγορισίων, με τον οποίο συνεργάζεται από το 2006 στα πλαίσια των ετήσιων εκδηλώσεών του.

Έχει συγγραφική παρουσία σε τοπικές εκδόσεις, όπως τα συλλεκτικά ημερολόγια του  Πολιτιστικού Συλλόγου Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος», καθώς και παρουσία ως εισηγήτρια σε συνέδρια και συμπόσια του Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία του Τομέα με τον Σύλλογο «Αλέξης Νούτσος». Κείμενά της περιλαμβάνονται στα πρακτικά των συμποσίων, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις - θεατρικά αναλόγια) του Συλλόγου παλιών Γιαννιωτών «Τα Γιάννινα».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από σατιρική εισήγησή της στο συμπόσιο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ που έγινε στο Καπέσοβο (6/2001) και οργανώθηκε από τον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ’ από τον πολιτιστικό Σύλλογο Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος»,  και περιλαμβάνεται στα πρακτικά του Συμποσίου :

«Η τρίτη εφαρμογή του μασάζ είναι εμπνευσμένη από τις απόλυτα επιτυχημένες εφαρμογές του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» στα χωριά μας και σε όλη εν γένει την ελληνική περιφέρεια.

Σε περίπτωση που δύο χωριανοί, διαφωνούντες για τα τοιχία του αυλόγυρού τους ή για τη νομή απείρου κάλλους εκτάσεων με αρκουδοπούρναρα, καταλήξουν σε σύγκρουση, εις εξ΄ αυτών δύναται –επικαλούμενος και τη μαρτυρία του ιδίου αυτοπροσώπως του Καποδίστρια ή του Καλλικράτη- να απευθυνθεί στις αρχές του τόπου διατυπώνοντας ευθαρσώς και μεγαλοφώνως την απειλή : «σι σιάσου εγώ στο Δήμαρχο».

Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα νέα φορολογικά δεδομένα (δηλ. τη φορολόγηση και των αρκουδοπούρναρων) μπορεί ο άλλος χωριανός, μετά την κατοχύρωση του αγροτεμαχίου υπέρ του αντιδίκου, να αντιστρέψει  την απειλή λέγοντας:  «σι σιάσου εγώ στην Εφορία…».

Σε οποιαδήποτε πάντως από τις παραπάνω εφαρμογές του μασάζ, οι δυναμικές και δημιουργικές γυναίκες του συλλόγου μας μπορούν να συμβάλλουν με ουσιαστικές παρεμβάσεις και οδηγίες, προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία επί της διαδικασίας, για μεγαλύτερη απόλαυση του μασάζ και πιο ευχάριστη διαμονή στο «Στα».