Τραχανάς

Ονομασία
Τραχανάς
Υλικά
Για την προετοιμασία του τραχανά: Στάρι, κομμένο χοντρό, ζαγορίσιο. γάλα, σε βάρος ίσο με το στάρι, δηλαδή για κάθε κιλό στάρι, ένα κιλό γάλα. Για την παρασκευή του φαγητού: 1 1/2 λίτρο κρύο νερό, 1 1/2 φλυτζάνι τραχανά, λίγο γάλα (προαιρετικά), βούτυρο, αλάτι, τυρί φέτα για το σερβίρισμα.
Οδηγίες εκτέλεσης
Από βραδύς “πνίγουμε τον τραχανά”, δηλαδή ρίχνουμε το γάλα κρύο μέσα στο χοντροκομμένο αλεύρι. Αφήνουμε το μίγμα όλο το βράδυ και το πρωί το απλώνουμε σε μικρά σβόλια (αν διευκολύνει ρίχνουμε σε κουταλιές) σε μεγάλα ταψιά και στον ήλιο για όλη την ημέρα, σκεπάζοντας με τουλπάνι. Με την ηλιοφάνεια στεγνώνει ο τραχανάς. Όταν τα σβόλια στεγνώσουν, τα τρίβουμε με τα χέρια και τα ξαναπλώνουμε στους νταβάδες για να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας. Αφήνουμε και όλο το επόμενο βράδυ στους νταβάδες τον τραχανά και την επόμενη μέρα τον περνάμε από χοντρό κόσκινο. Αποθηκεύουμε τον τραχανά σε μαξιλαροθήκες. Οδηγίες βρασμού: Σε 1, 1/2 λίτρο κρύο νερό ρίχνουμε 1 1/2 φλυτζάνι τραχανά (αν θέλουμε, πριν το βράσιμο αφήνουμε τον τραχανά να μουσκέψει μέσα στο νερό για 15 λεπτά). Όταν αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε και παρακολουθούμε μη φουσκώσει. Βράζουμε περίπου για 30 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και βούτυρο. Αν έχει πήξει πολύ μπορούμε να αραιώσουμε με λίγο γάλα. Όταν τον σερβίρουμε στα πιάτα τρίβουμε μέσα και τυρί φέτα.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005
Προέλευση
Καπέσοβο Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Συνταγές: Ανδρονίκη Ζούκη - Γκούρη, Εικονογράφηση: Βικτωρία Ζούκη, Φωτογραφία Εξώφυλλου: Χημήτρης Ψυχούλας, Επιμέλεια Έκδοσης, Γλωσσάρι: Απόστολος Ντιναλέξης
Τόπος Πληροφορίας
Καπέσοβο Ζαγορίου
Βιβλιογραφία
“Ότι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι....” Συνταγές μαγειρικής από το Καπέσοβο.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ “Ο ΑΛΕΞΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ”
Χρονολογία
2005