Λαγός σκορδαλιά

Ονομασία
Λαγός σκορδαλιά
Υλικά
Λαγός, ξύδι για μαρινάρισμα, αλάτι, πιπέρι, λάδι για τσιγάρισμα. Για τη σκορδαλιά: 1/2 κιλό καρύδια, 1/2 κιλό ψωμί (μέση, δηλαδή ψύχα), 1-3 σκελίδες σκόρδο (κατά βούληση), λάδι, ξύδι, αλάτι.
Οδηγίες εκτέλεσης
Τεμαχίζουμε το λαγό και τον βάζουμε σε ξίδι να μαριναριστεί για ένα εικοσιτετράωρο Βγάζουμε τα κομμάτια από το ξίδι, τα στραγγίζουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα τσιγαρίζουμε σε λάδι. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό και αφήνουμε το λαγό να σιγοβράσει, να μιει το ζουμί του και να λειώνει με το πιρούνι. Σκορδαλιά: Ζτουμπίζουμε 1/2 κιλό καρύδια στο γουδί ( ή στο μπλέντερ), μουσκεύουμε σε νερό 1/2 κιλό ψωμί (μέση). Στουμπίζουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε σκόρδο, καρύδια, ψωμί και προσθέτουμε σιγά σιγά λάδι, ξύδι, λίγο νερό και αλάτι μέχρι να γίνει ένα ομοιγενές μίγμα. Βάζουμε τα κομμάτια του λαγού σε ένα ταψάκι, τα σκεπάζουμε με τη σκορδαλιά και τα ψένουμε για λίγο στο φούρνο.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005
Προέλευση
Καπέσοβο Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Συνταγές: Ανδρονίκη Ζούκη - Γκούρη, Εικονογράφηση: Βικτωρία Ζούκη, Φωτογραφία Εξώφυλλου: Χημήτρης Ψυχούλας, Επιμέλεια Έκδοσης, Γλωσσάρι: Απόστολος Ντιναλέξης
Τόπος Πληροφορίας
Καπέσοβο Ζαγορίου
Σχόλια
Σ’ αυτό το ημερολόγιο οι συνταγές καταγράφονται με ύφος περιπαικτικό, έντονη χρήση του χιούμορ και κομικά και καυστικά σχόλια από τους συγγραφείς. Δεν αναγράφονται ακριβείς ποσότητες των υλικών για την εκτέλεση των συνταγών, οπότε χρησιμοποιούμε τις αναφορές που γίνονται κατά την περιγραφή της κάθε συνταγής. Επίσης έχουν μεταφερθεί αυτούσιες οι περιγραφές των λέξεων από το Γλωσσάρι της έκδοσης, οι οποίες συχνά διατηρούν την περιπαικτική διάθεση της συγγραφέως.
Βιβλιογραφία
“Ότι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι....” Συνταγές μαγειρικής από το Καπέσοβο.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ “Ο ΑΛΕΞΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ”
Χρονολογία
2005