ΔΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φ.

Γεννήθηκε στο Καπέσοβο Ζαγορίου. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως καθηγητής στη Β’/θμια Εκπαίδευση έφθασε στο βαθμό του Λυκειάρχη. Συνέγραψε βιβλία Μαθηματικών και πολλά άρθρα εκπαιδευτικού περιεχομένου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Ελληνικών Σπουδών, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος από το 1975 (μετά την παραίτηση του Χριστόφορου Στράτου από την Προεδρία, προκειμένου να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου). Επίσης, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής της Α. Ε. «Εκπαιδευτήρια Δούκα, Παλλάδιον Λύκειον», που είναι οικογενειακό και προσωπικό του έργο, Πρόεδρος του «Αθλητικού Συλλόγου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα» (Α.Σ.Ε.Δ.), Mέλος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων.

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος σε πολλές επιτροπές που έχουν σχέση με θέματα Παιδείας, όπως στην επταμελή επιτροπή που συγκρότησε το 1990 ο τότε Πρωθυπουργός Καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας για μελέτη και υποβολή προτάσεων στη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής.

Οραματίστηκε και πραγματοποίησε την κατασκευή μνημείου αφιερωμένου στον Έλληνα δάσκαλο, το οποίο είναι τοποθετημένο στην πλατεία Μαδρίτης (πίσω από το Ξενοδοχείο Hilton)

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην Εκπαίδευση από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τον τίτλο του Chevalier dans l’ordre des Palmes Academique, από την ‘Ενωση Ευρωπαίων Εκπαιδευτικών, από την Ακαδημία Αθηνών για την καταγραφή των «Μνημείων Ορθοδοξίας στην Αλβανία», από τον ΟΜΕΠΟ και από το Δήμο Αθηναίων.