Διαδρομή Βραδέτο - Καταφύγιο Αστράκας

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής:  14,5  χιλιόμετρα
Χρόνος:   5 ώρες και 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος:    2004 μ.
Ελάχιστο ύψος:  1330 μ.
Τύπος εδάφους:  Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι (Αραιή κατά διαστήματα)   
 
 

vradeto-katastrakas18

 

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή αυτή που είναι αρκετά μεγάλη και κουραστική, κινείται αποκλειστικά στην αλπική ζώνη και διασχίζει σε όλο τους το μήκος  τα ορεινά υψίπεδα της Τύμφης.

Στην δυτική είσοδο του Βραδέτου, πάνω από την πλατεία του χωριού, η ενημερωτική πινακίδα υποδεικνύει την αρχή του μονοπατιού.  Το μονοπάτι γρήγορα βγαίνει πάνω στη ράχη την οποία και ακολουθούμε. Προσπερνάμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, φτάνουμε σ' ένα παλιό μαντρί και φεύγουμε δεξιά στην πλαγιά. Αφού περάσουμε ένα ακόμα πρόχειρο μαντρί και ένα μικρό ρεματάκι, στρίβουμε ελαφρώς δεξιά καθώς κινούμαστε σε έδαφος που έχει διαβρωθεί από την βόσκηση και τις βροχές και βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Τον διασχίζουμε κάθετα και κινούμαστε χωρίς ευδιάκριτο μονοπάτι προς το ψηλότερο σημείο της πλαγιάς μέχρι τις πρόχειρες εγκαταστάσεις μιας ακόμα στάνης.  Στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη πετρόχτιστη λούτσα και εδώ καταλήγει και ο δρόμος που συναντήσαμε λίγο χαμηλότερα. 

Το μονοπάτι συνεχίζει στα δεξιά της λούτσας κατηφορίζοντας  το κακοτράχαλο έδαφος για να στρίψει  αμέσως  αριστερά. Λίγο παρακάτω διχάζεται αλλά και οι δύο διαδρομές οδηγούν τελικά στο ίδιο σημείο.  Ακολουθώντας το δεξί εμφανές ίχνος  διασχίζουμε την πλαγιά  και εύκολα οδηγούμαστε στην μεγάλη λούτσα της Τζάνοβας.  

Κατηφορίζουμε  προς τα κάτω την ρεματιά και μετά από λίγο συναντάμε δεξιά το μονοπάτι που έρχεται από το Τσεπέλοβο. Ανηφορίζουμε για λίγο για να παρακάμψουμε τον βράχινο όγκο που συναντάμε μπροστά μας και στρίβουμε αριστερά κατηφορίζοντας  με  διαδοχικές φουρκέτες την απότομη πλαγιά. Κινούμαστε ανάμεσα σε επιβλητικούς σπηλαιώδεις βράχινους σχηματισμούς  και καταλήγουμε σ' ένα φαρδύ ζωνάρι όπου συναντάμε ξανά το μονοπάτι που είχαμε αφήσει προηγουμένως. Στα αριστερά μας  ανοίγεται ο Μέγας Λάκκος, η μεγάλη και εντυπωσιακή χαράδρα που ξεκινάει από τα υψίπεδα της Τύμφης και καταλήγει στο φαράγγι του Βίκου. Με δεξιά (βόρεια) κατεύθυνση, ακολουθούμε το ζωνάρι κάτω από τα κάθετα βράχια και φτάνουμε γρήγορα στην πηγή που λέγεται  "Κρούνα"  απ' όπου μπορούμε να προμηθευτούμε κρύο νερό.

Συνεχίζοντας διασχίζουμε την κεντρική ρεματιά και περνάμε στην απέναντι πλαγιά. Ανεβαίνοντας το παλιό μονοπάτι φτάνουμε σ' ένα πλάτωμα με  μια επιμήκη σχισμή πάνω στον οριζόντιο βράχο. Είναι ένα βάραθρο που  έχει βάθος 200 μέτρα και λέγεται "Γκαϊλότρυπα" από τα μαυροπούλια (γκαΐλια) που φωλιάζουν στις κάθετες πλευρές του.

Συνεχίζουμε διασχίζοντας  μικρά αλπικά λιβάδια και ανηφορίζουμε μια ακόμα ράχη για να φτάσουμε στην πέτρινη Στάνη Αρβανίτη. Ακολουθώντας τις πέτρες που καλύπτουν το λάστιχο που φέρνει νερό στην στάνη, ανηφορίζουμε από δεξιά την χωμάτινη πλαγιά, προσπερνάμε την πηγή που είναι καλυμμένη  με  λαμαρίνες και πέτρες και φτάνουμε τελικά στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής .  Στα αριστερά μας βλέπουμε την Λούτσα Ρομπόζη ενώ στο βάθος αριστερά διακρίνεται το καταφύγιο της Αστράκας.

Το μονοπάτι  κατηφορίζει αρχικά την ομαλή πλαγιά και στην συνέχεια τους διάσπαρτους βράχους για να φτάσει στην Ρωμιόβρυση στην άκρη της Λάκας Τσουμάνη. Το μονοπάτι που ξεκινάει στα αριστερά,  ανηφορίζει την απότομη πλαγιά και μας οδηγεί γρήγορα στο καταφύγιο της Αστράκας στα 1940 μέτρα.        

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

 

Φωτογραφίες: