Διαδρομή Γέφυρα Αρίστης - Γεφύρι Κλειδωνιάς

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 5,3 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά
Μέγιστο ύψος:  470 μ.
Ελάχιστο ύψος: 420 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι
 
aristi-kleidonia06
 
 

Είναι μια εύκολη και σύντομη διαδρομή, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Κινείται παράλληλα με τον Βοϊδομάτη, διατρέχοντας πότε τις βραχώδεις πλαγιές της χαράδρας και πότε τις κατάφυτες με πλατάνια, όχθες του. Η καλύτερη εποχή για την πραγματοποίησή της είναι το καλοκαίρι  που μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο στα παγωμένα, καταγάλανα νερά του ποταμού. Καλό είναι να αποφεύγεται όταν τα νερά είναι φουσκωμένα γιατί ενδέχεται τα τμήματα του μονοπατιού που είναι δίπλα στο ποτάμι να είναι πλημμυρισμένα και αδιάβατα.

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή ξεκινάει αμέσως μετά την τσιμεντένια γέφυρα της Αρίστης, στην πρώτη δεξιά στροφή του αυτοκινητόδρομου προς Πάπιγκο. Στο σημείο αυτό υπάρχει ενημερωτική πινακίδα και καινούριο καλντερίμι μπροστά από την σιδερένια μπάρα που εμποδίζει την είσοδο στα τροχοφόρα.
Σε 200 μέτρα από την αρχή, στην αριστερή πλευρά του μονοπατιού, διακρίνουμε το δεξί ακρόβαθρο ενός παλιού γεφυριού που υψώνεται σαν τετράγωνος εξώστης πάνω από το ποτάμι.
Το μονοπάτι, φαρδύ και ευδιάκριτο, μπαίνει σε ένα όμορφο πλατανόδασος. Αγνοούμε τον αριστερό κλάδο της διασταύρωσης που συναντάμε, διασχίζουμε ένα ρεματάκι και φτάνουμε δίπλα στην όχθη του ποταμού όπου μια ξύλινη σκάλα μας βοηθάει να ανέβουμε την πλαγιά. Παρόμοια σκαλοπάτια συναντάμε και πιο κάτω που μας οδηγούν στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, με όμορφη θέα. Το μονοπάτι, σκαμμένο πάνω στην απότομη πλαγιά συνεχίζει παράλληλα με την ροή του ποταμού και, αφού διαγράψει μία δεξιά ανοικτή στροφή, φτάνει σε ένα πλάτωμα. Μια μεταλλική πινακίδα μας πληροφορεί πως δεξιά πάνω στην πλαγιά, βρίσκεται η παλιά Μονή των Αγίων Αναργύρων. Μπορούμε να την προσεγγίσουμε εύκολα, σε 10 λεπτά, και να θαυμάσουμε τις παλιές τοιχογραφίες του μικρού βυζαντινού ναού.
Επιστρέφοντας στο μονοπάτι, συνεχίζουμε την πορεία μας, αρχικά δίπλα στο ποτάμι και στην συνέχεια λίγο ψηλότερα όπου περνάμε μπροστά από την θέση "Κλείδι". Εδώ, στο μεγάλο βραχοσκεπές κοίλωμα της πλαγιάς, έχουν εντοπιστεί ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή.
Η διαδρομή από εδώ και πέρα συνεχίζει δίπλα  στην όχθη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις πανέμορφες γαλαζοπράσινες βάθρες που σχηματίζει η κοίτη του Βοϊδομάτη.  Στο τέλος της πορείας συναντάμε ένα σύγχρονο καλντερίμι που μας οδηγεί γρήγορα στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στην έξοδο του φαραγγιού. 

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: