Διαδρομή Βραδέτο - Μπελόη

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 2,3 χιλιόμετρα
Χρόνος:  40  λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1411μ.
Ελάχιστο ύψος: 1332 μ.
Τύπος εδάφους: Χωματόδρομος, μονοπάτι
Σηματοδότηση: Ναι (αραιή με ενημερωτικές  πινακίδες)   
 
beloi12
 
 

Αυτή η σύντομη, εύκολη και ευχάριστη διαδρομή είναι από τις δημοφιλέστερες στο Ζαγόρι και οδηγεί στην θέση «Μπελόη» απ' όπου μπορεί να απολαύσει κανείς την ωραιότερη θέα της χαράδρας του Βίκου. Εξάλλου, η ονομασία Μπελόη, κατά άλλους σημαίνει ωραία θέα και κατά άλλους μπαλκόνι.  Η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου.

Περιγραφή διαδρομής:

Από την δυτική είσοδο του Βραδέτου, λίγο πιο πάνω από την πλατεία του χωριού ακολουθούμε τον χωματόδρομο που τελειώνει μετά από 1 χιλιόμετρο. Λίγα μέτρα πριν το τέλος του, στα αριστερά, οι ενημερωτικές πινακίδες μας δείχνουν την είσοδο του μονοπατιού που πρέπει να ακολουθήσουμε.  Το μονοπάτι  με ήπια κλίση, διασχίζει την χωμάτινη πλαγιά που το καλοκαίρι είναι κατάφυτη με λουλούδια. Ακόμα πιο εντυπωσιακοί είναι όμως οι πέτρινοι πύργοι που σχηματίζονται από αλλεπάλληλες στρώσεις ασβεστολιθικών πλακών και που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις συστάδες από  γαύρους.
Η διαδρομή από ένα σημείο και μετά είναι στρωμένη με μεγάλες πλάκες. Καθώς αρχίζει να κατηφορίζει, συναντά ένα καλντερίμι που περνά ανάμεσα στα βράχια και από ένα στενό πέρασμα, καταλήγει στην Μπελόη.
Το φαρδύ προστατευτικό τοιχίο στην άκρη του εξώστη, μας επιτρέπει να απολαύσουμε χωρίς φόβο, την επιβλητική θέα:  μπροστά μας, η χαράδρα του Βίκου και οι διπλανές κατακόρυφες πλαγιές με βάθος εκατοντάδων μέτρων, προκαλούν δέος και θαυμασμό. Στο βάθος της χαράδρας, το χωριό Βίκος και, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του φαραγγιού, η θέση «Οξιά» πάνω από το Μονοδένδρι. 

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: