Διαδρομή Μονή Ρογκοβού - Βικάκι

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 1,2 χιλιόμετρα
Χρόνος: 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1007
Ελάχιστο ύψος: 830
Τύπος εδάφους: Πλακόστρωτο, μονοπάτι
Σηματοδότηση: Όχι
 
vikaki16
 
 

Η μικρή αυτή διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή παρόλο που είναι πολύ εντυπωσιακή. Ελίσσεται στις πλαγιές του φαραγγιού που λέγεται «Βικάκι» και μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε μέσα στο επιβλητικό τοπίο που δημιουργούν οι απότομες πλευρές του φαραγγιού αλλά και να προσεγγίσουμε το στενότερο σημείο του που έχει άνοιγμα λίγων μόλις μέτρων. Η έκπληξη στο τέλος της διαδρομής είναι οι γαλάζιες βάθρες, τα «καδιά», που  προσφέρονται για μια δροσερή βουτιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή θα πρέπει να αποφεύγεται τον χειμώνα γιατί οι ανήλιες πλαγιές του φαραγγιού παγώνουν συχνά και το μονοπάτι μπορεί να γλιστράει επικίνδυνα.    

Περιγραφή διαδρομής:

Ξεκινάμε πάνω από την Μονή Ρογκοβού, στα αριστερά του ασφαλτόδρομου, λίγο πριν αυτός τερματίσει στην ανατολική πύλη του μοναστηριού. Δεν υπάρχει πινακίδα που να δείχνει την αρχή του μονοπατιού αλλά την εντοπίζουμε εύκολα από το άνοιγμα στο πέτρινο τοιχίο. Θέλει λίγη προσοχή για να μην μπερδευτούμε γιατί λίγα μέτρα πιο κάτω, στην γωνία του πλατώματος μπροστά από την πύλη του μοναστηριού, υπάρχει άλλο μονοπάτι που κατηφορίζει για την χαράδρα.
Η διαδρομή ξεκινάει ομαλά και αμέσως φτάνει σε ένα παλιό, πέτρινο αλώνι. Εδώ αξίζει να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη προς τα δεξιά και να βγούμε στο φυσικό μπαλκόνι που σχηματίζεται, ώστε να θαυμάσουμε από ψηλά τις κάθετες πλευρές του φαραγγιού.
Επιστρέφοντας, συνεχίζουμε την ήπια κατηφορική πορεία. Όλο το μονοπάτι είναι στενό και πνιγμένο στην βλάστηση αλλά διακρίνεται εύκολα από τις πέτρινες πλάκες με τις οποίες είναι στρωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του. Φτάνοντας στην βάση της απότομης ορθοπλαγιάς και σηκώνοντας το βλέμμα προς τα πάνω, αντικρίζουμε ξύλινες σκάλες και σχοινιά που κρέμονται στα κάθετα βράχια και που τα χρησιμοποιούσαν πριν από πολλά χρόνια οι ασκητές για να αναρριχηθούν στα ασκηταριά τους μέσα στις εσοχές του βράχου, όπου ζούσαν. Στην συνέχεια το μονοπάτι χαμηλώνει και μετά από μερικές στροφές  τελειώνει στην βάση της κάθετης πλαγιάς. Η διαδρομή μπορεί να τελειώσει κι εδώ, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τους κάθετους γκρεμούς που ορθώνονται από πάνω μας και στο βάθος το «Μεγάλο Καδί», το στενότερο κομμάτι του φαραγγιού. Στην άλλη άκρη του στενέματος, το Παλιογέφυρο μοιάζει να αιωρείται στο κενό, κάνοντας ακόμα πιο εντυπωσιακό το θέαμα.
Οι πιο τολμηροί, μπορούν να κατέβουν με προσοχή την μεγάλη, κατηφορική, βράχινη πλάκα που απλώνεται μπροστά, την «πλακανίθρα» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, και να φτάσουν μέχρι την κοίτη του φαραγγιού και τις φυσικές πισίνες της .

 

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: