Διαδρομή Λάιστα - Βοβούσα

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 13 χιλιόμετρα
Χρόνος: 4 ώρες και 30 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1491 μ.
Ελάχιστο ύψος: 892 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, χωματόδρομος
Σηματοδότηση: Ναι   
 
laista-vovousa07
 
 

Η μεγάλη αυτή διαδρομή κινείται πάνω στο μονοπάτι με το οποίο επικοινωνούσαν στο παρελθόν τα δυο χωριά. Είναι αρκετά δύσκολη λόγω της μεγάλης απόστασης που πρέπει να διανύσει αλλά και λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς που πρέπει να καλύψει, όποιος την επιχειρήσει.  Είναι όμως και από τις ομορφότερες της περιοχής αφού καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από πανύψηλα   δέντρα και περνάει από σημεία εξαιρετικής ομορφιάς. Η καλύτερη εποχή για να την περπατήσουμε είναι το καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο.  Τον χειμώνα θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι γιατί ο αυχένας της Μόρφας, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, κρατάει μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Περιγραφή διαδρομής:

 

Από την πλατεία της Λάιστας ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο για Γιάννενα και, λίγο έξω από το χωριό, στα αριστερά του δρόμου, συναντάμε χωματόδρομο με μικρή και δυσδιάκριτη λόγω  της βλάστησης  πινακίδα, που δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο και αφού προσπεράσουμε το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου φτάνουμε στο τέρμα του, μετά από περίπου  500 μέτρα.  Κατηφορίζουμε με προσοχή την απότομη και πολύ διαβρωμένη πλαγιά που έχουμε μπροστά μας, περνάμε πάνω από ένα ρεματάκι και φτάνουμε στο κεντρικό ρέμα της Μόρφας που έρχεται από τα ομώνυμα υψίπεδα του βουνού. Την άνοιξη, το ρέμα είναι πολύ δυνατό και ο μόνος τρόπος για να το διασχίσει κανείς είναι να μπει μέσα στο νερό, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που μπορούμε να το περάσουμε αρκετά εύκολα.
Συνεχίζοντας  το στενό αλλά καθαρό και πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, μπαίνουμε μέσα στο δάσος, περνάμε όμορφα ξέφωτα και φτάνουμε σε έναν χωματόδρομο. Τον διασχίζουμε κάθετα και συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία μέχρι τον κεντρικό δασικό δρόμο που συνδέει την Λάιστα με την Βοβούσα. Εδώ στρίβουμε αριστερά προς Βοβούσα και ακολουθούμε τον δρόμο για τα επόμενα  4 χιλιόμετρα (40 περίπου λεπτά).
Στη συνέχεια προσπερνάμε δύο διασταυρώσεις, ακολουθούμε μια δεξιά στροφή 90 μοιρών και,  στα αριστερά του δρόμου, μπροστά από ένα μικρό ξέφωτο, παρατηρούμε τα μεγάλα κόκκινα σημάδια στους κορμούς των ψηλών ελάτων, ένδειξη πως πρέπει να αφήσουμε τον χωματόδρομο και να ακολουθήσουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Μπαίνουμε μέσα στο πυκνό δάσος και λίγο παραπάνω συναντάμε μια παλιά πέτρινη σκάλα, πράγμα που δείχνει την σπουδαιότητα που είχε στο παρελθόν αυτός ο δρόμος.
Η πορεία, πάντα  ανηφορική, περνάει πρώτα από ένα μικρό, χαρακτηριστικό διάσελο, μετά από έναν εξώστη με ωραία θέα προς την κοιλάδα του Ρασιανίτη και την Λάιστα και βγαίνει πάνω σε μια φουρκέτα του δρόμου που είχαμε προηγουμένως αφήσει. Σ’ αυτή  την στροφή του δρόμου, μπαίνουμε αμέσως αριστερά στο μονοπάτι και συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία ώσπου φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, στον αυχένα την Μόρφας στα 1500 μέτρα όπου ξανασυναντάμε για μια ακόμα φορά τον δρόμο Λάιστας - Βοβούσας.
Διασχίζουμε κάθετα τον δρόμο, κατηφορίζουμε για 100 μέτρα την παλιά διάνοιξη και  στρίβουμε αριστερά όπου και ξαναβρίσκουμε το καθαρό και σηματοδοτημένο μονοπάτι. Η πορεία μας είναι κατηφορική και πολύ ευχάριστη με το πυκνό δάσος των πεύκων να εναλλάσσεται με μικρά ξέφωτα γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια.
Ακολουθώντας πάντα την πολύ καλή σηματοδότηση, φτάνουμε σε μια κατηφορική ράχη που καταλήγει σε έναν ακόμα χωματόδρομο. Τον διασχίζουμε και αυτόν κάθετα και συνεχίζουμε την κατηφορική μας πορεία. Σε λίγο το μονοπάτι αλλάζει κατεύθυνση στρίβοντας προς τα αριστερά και τερματίζει ξανά στον δρόμο Λάιστας – Βοβούσας, τον οποίο και ακολουθούμε με δεξιά κατεύθυνση για τα επόμενα 3 χιλιόμετρα μέχρι τη Βοβούσα.
Για να παρακάμψουμε ένα τμήμα του δρόμου και να μικρύνουμε την απόσταση, μπορούμε να ακολουθήσουμε για λίγο τον κατηφορικό και κακοτράχαλο τρακτερόδρομο που κινείται παράλληλα με τις κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πορεία μας καταλήγει στο μεγάλο γεφύρι της Βοβούσας και, διασχίζοντας το, φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού.                

 

 
 
 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:gpxkml

Εκτύπωση

Φωτογραφίες: