Διαδρομή Ηλιοχώρι - Λάιστα

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 6,5 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 55 λεπτά
Μέγιστο ύψος: 1000 μ.
Ελάχιστο ύψος: 748 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι, χωματόδρομος
Σηματοδότηση: Όχι (υπάρχει ενημερωτική  πινακίδα στην διασταύρωση για καταρράκτες) 
 
iliochori-laista10
 
 

Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη αλλά ενδείκνυται κυρίως από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τον χειμώνα θα πρέπει κάποιος να είναι προετοιμασμένος να διασχίσει τα παγωμένα και μερικές φορές ορμητικά νερά στο ρέμα του Ρασιανίτη. 

Περιγραφή διαδρομής:

Για να κατευθυνθούμε προς την Λάιστα, ακολουθούμε από την πλατεία του Ηλιοχωρίου το μονοπάτι που περνάει μπροστά από την εκκλησία και κατηφορίζει προς τους καταρράκτες του Κρυοπόταμου. Αφού διασχίσουμε το γεφύρι του Πέτσιου, φτάνουμε σε ένα μικρό διάσελο μπροστά από το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Εδώ το μονοπάτι διχάζεται. Αν ακολουθήσουμε το δεξί, διαμορφωμένο κομμάτι του, σε 15 λεπτά θα φτάσουμε στους καταρράκτες. Για τη Λάιστα ακολουθούμε το στενό μονοπάτι προς τα αριστερά, όπως δείχνει και η πρόχειρη πινακίδα. Το μονοπάτι διασχίζει την πλαγιά και καταλήγει σε μια γυμνή, κατηφορική ράχη. Από εδώ μπορούμε να απολαύσουμε την πανοραμική θέα της κατάφυτης περιοχής και του Ρασιανίτη που την διασχίζει.
Κατηφορίζουμε την διαβρωμένη και κακοτράχαλη ράχη, στο τέλος της οποίας στρίβουμε λίγο δεξιά και μπαίνουμε μέσα στο δάσος. Αμέσως διασχίζουμε το ρέμα του Κρυοπόταμου και βγαίνουμε σε έναν φαρδύ χωματόδρομο. Προς τα αριστερά, κατευθύνεται προς το Παλιοχώρι Λάιστας και την Μονή Αγίας Τριάδας. Για τη Λάιστα όμως, ακολουθούμε προς τα δεξιά τον μικρότερο χωματόδρομο, που κινείται προς την κοίτη του ρέματος και αντίθετα από την ροή του. Σε λίγο ο χωματόδρομος χάνεται μέσα στην κοίτη και στο σημείο αυτό, διασχίζουμε το ρέμα και περνάμε στην απέναντι όχθη. Χωρίς μονοπάτι πια, περπατάμε στην αριστερή πλευρά της φαρδιάς κοίτης για τα επόμενα 20 λεπτά. Στην συνέχεια κινούμαστε μέσα στο δάσος, πάντα παράλληλα με την κοίτη, και, αφού διασχίσουμε το Μέγα Ρέμα που κατεβαίνει από βορειοανατολικά, καταλήγουμε σ’ έναν παλιό χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε.
Στην διασταύρωση που συναντάμε σε λίγο, στρίβουμε αριστερά και, ακολουθώντας πάντα τον χωματόδρομο που ανηφορίζει την πλαγιά, φτάνουμε σε 1 ώρα περίπου και μετά από 6 χιλιόμετρα, στα πρώτα σπίτια της Λάιστας.
Για όσους ακολουθήσουν την διαδρομή προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα πρέπει, στην διασταύρωση που θα συναντήσουν στην έξοδο της Λάιστας, να προσέξουν να ακολουθήσουν τον αριστερό χωματόδρομο. Προς τα δεξιά, πηγαίνουμε στον Άγιο Χαράλαμπο, ένα εκκλησάκι  με εξαιρετική  θέα προς τις κορυφές της Τσούκα Ρόσσα.  
 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    gpx     kml  

Εκτύπωση

 

Φωτογραφίες: