Διαδρομή Δίκορφο - Γεφύρι Στάθη

 
 

Στοιχεία διαδρομής:

Μήκος διαδρομής: 1,4 χιλιόμετρα
Χρόνος: 30 λεπτά (45 για την επιστροφή)
Μέγιστο ύψος: 1008 μ.
Ελάχιστο ύψος: 837 μ.
Τύπος εδάφους: Μονοπάτι
Σηματοδότηση: Όχι (υπάρχει ενημερωτική  πινακίδα στην αρχή)
 
stathi10 
 

Η διαδρομή ακολουθεί τον παλιό δρόμο που οδηγούσε από το Δίκορφο στην περιοχή των Ριζιανών αλλά και προς τα χωριά Νεγάδες και Φραγγάδες. 

Περιγραφή διαδρομής:

 

Από την πλατεία του χωριού ακολουθούμε τον δρόμο που περνάει δεξιά από το σχολείο και, αφού προσπεράσουμε τα τελευταία σπίτια του χωριού, φτάνουμε σε χαλικόδρομο που κατηφορίζει προς το νεκροταφείο. Στο σημείο αυτό και στην αριστερή φουρκέτα που κάνει ο δρόμος, υπάρχει πινακίδα που μας κατευθύνει προς το γεφύρι του Στάθη, δεξιά στο παλιό μονοπάτι. Η αρχή του μονοπατιού διακρίνεται δύσκολα αλλά κατηφορίζοντας την απότομη ράχη, το μονοπάτι ξεκαθαρίζει και μας κατεβάζει μετά από 200 μέτρα σε παλιό, στενό χωματόδρομο. Ο δρόμος αυτός, που έρχεται από το χωριό, είχε ανοιχτεί για τις ανάγκες συντήρησης του γεφυριού αλλά σήμερα είναι απροσπέλαστος από οχήματα και έχει μετατραπεί σε φαρδύ μονοπάτι. Το ακολουθούμε προς τα δεξιά και κατηφορίζουμε εύκολα και ομαλά την πλαγιά ενώ στα δεξιά του διακρίνουμε τις παλιές περιφράξεις των κτημάτων που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί.
Σύντομα φτάνουμε σε ένα παλιό εικονοστάσι που καλύπτεται από πέτρινο στέγαστρο. Τα εικονοστάσια αυτά χτίζονταν δίπλα σε γεφύρια ή σε διασταυρώσεις δρόμων πιστεύοντας πως ευλογούν και προστατεύουν τους οδοιπόρους κι έτσι είναι ένδειξη πως το γεφύρι είναι κοντά. Υπάρχει έτσι κι αλλιώς ενημερωτική πινακίδα που μας κατευθύνει αριστερά.  Συνεχίζουμε την κατηφορική διαδρομή και καταλήγουμε σε 10 λεπτά στο γεφύρι του Στάθη που γεφυρώνει το ρέμα της Κασίμαινας σε ένα στενό και εντυπωσιακό σημείο.
Λίγο πιο πέρα υπάρχουν τα ερείπια παλιού νερόμυλου αλλά η συνέχιση της διαδρομής μετά το γεφύρι είναι δύσκολη εξ' αιτίας της πυκνής βλάστησης.

 

 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:gpxkml

Εκτύπωση

Φωτογραφίες: