Τυρόπιτα

Ονομασία
Τυρόπιτα
Υλικά
1 κιλό τυρί φρέσκο
(ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα κλπ),
8 αυγά χτυπημένα,
Γάλα
9 φύλλα χωριάτικα
λάδι, βούτυρο
Οδηγίες εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε τα χωριάτικα φύλλα όπως έχουμε περιγράψει για τις πίτες και ψήνουμε τα 3 από τα φύλλα. Για την τυρόπιτα χρειαζόμαστε 3 φύλλα ωμά για τις κάτω στρώσεις, 3 ψημένα ανάμεσα, 3 ωμά για επάνω. Λαδώνουμε το ταψί με μείγμα από λάδι και βούτυρο λιωμένο και στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα και φροντίζοντας να τα βάζουμε κούφια, δηλαδή να τα τσαλακώνουμε για να μένει αέρας ανάμεσά τους. Ανακατεύουμε τη γέμιση με τα τυριά, τα αυγά και μπόλικο γάλα για να μη βγει ξερή η πίτα. Απλώνω πάνω στα φύλλα την αναδεμή σε τρεις στρώσεις βάζοντας ενδιάμεσα τα ψημένα φύλλα. Πάνω πάνω τελειώνω την πίτα με τα τελευταία άψητα φύλλα που πάλι τα στρώνουμε κούφια και τα λαδώνουμε για να γίνουν τραγανά κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 10 λεπτά σε πολύ δυνατό και για μισή ώρα ακόμα στους 200 βαθμούς.
Πληροφορητής
Κατερίνα Νόλα