Κολοκυθόπιτα
Ονομασία
Κολοκυθόπιτα
Υλικά
1 κολοκύθι πράσινο μέτριο
1 κουτί γάλα συμπυκνωμένο
6 αυγά
6 φύλλα χωριάτικα
1 κουτί γάλα συμπυκνωμένο
6 αυγά
6 φύλλα χωριάτικα
Οδηγίες εκτέλεσης
Για την πίτα χρειαζόμαστε 6 φύλλα.
Υπολογίζουμε για κάθε φύλλο ότι θέλουμε ένα ‘πλόχερο (1 χούφτα) αλεύρι.
Ρίχνουμε στο αλεύρι λίγο αλάτι, λάδι και χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μια ζύμη ούτε σκληρή ούτε μαλακιά, να πλάθεται εύκολα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 1-2 ώρες και μετά χωρίζουμε σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε τα φύλλα.
Ψήνουμε, αν θέλουμε τα 3 από φύλλα που θα βάλουμε ενδιάμεσα στη γέμιση.
Τρίβουμε το κολοκύθι και ρίχνουμε μια μικρή χούφτα αλάτι. Αφήνουμε μισή ώρα και στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά χτυπημένα.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο. Η αλμυρή κολοκυθόπιτα θέλει βούτυρο, όχι λάδι.
Ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση και στρώνουμε από πάνω ένα φύλλο ψημένο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να στρωθούν και τα τρία φύλλα εναλλάξ με τη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο που πρέπει να είναι άψητο.
Γυρίζουμε τους κόθρους, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, 10 λεπτά σε πολύ δυνατό και για μισή ώρα ακόμα χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς.
Υπολογίζουμε για κάθε φύλλο ότι θέλουμε ένα ‘πλόχερο (1 χούφτα) αλεύρι.
Ρίχνουμε στο αλεύρι λίγο αλάτι, λάδι και χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μια ζύμη ούτε σκληρή ούτε μαλακιά, να πλάθεται εύκολα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 1-2 ώρες και μετά χωρίζουμε σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε τα φύλλα.
Ψήνουμε, αν θέλουμε τα 3 από φύλλα που θα βάλουμε ενδιάμεσα στη γέμιση.
Τρίβουμε το κολοκύθι και ρίχνουμε μια μικρή χούφτα αλάτι. Αφήνουμε μισή ώρα και στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά χτυπημένα.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο. Η αλμυρή κολοκυθόπιτα θέλει βούτυρο, όχι λάδι.
Ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση και στρώνουμε από πάνω ένα φύλλο ψημένο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να στρωθούν και τα τρία φύλλα εναλλάξ με τη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο που πρέπει να είναι άψητο.
Γυρίζουμε τους κόθρους, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, 10 λεπτά σε πολύ δυνατό και για μισή ώρα ακόμα χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς.
Πληροφορητής
Κατερίνα Νόλα