Λαχανόπ'τα

Ονομασία
Λαχανόπ'τα
Υλικά
Τα φύλλα που χρειαζόμαστε είναι:
3 ωμά και ένα ψημένο κάτω και 2 ωμά πάνω, οπότε αναλόγως
διαχειριζόμαστε τα υλικά της ζύμης. Συνολικά υπολογίζουμε ότι θα ανοίξουμε 6 φύλλα.
(1 φλιτζάνι αλεύρι για κάθε φύλλο και το ανάλογο αλάτι και νερό)

Γέμιση:
Σπανάκι, (αν είναι μόνο σπανάκι βάζουμε και μαϊντανό για να σπάσει το στιφό από το σπανάκι), πράσο, καυκαλίθρες, παζιά, αρωματικά φυτά κλπ.
3-4 αυγά, τυρί λευκό φρέσκο (τύπου φέτας)
(Αν θέλουμε να την κάνουμε νηστίσιμη παραλείπουμε
αυγά και τυρί και βάζουμε μόνο τα χόρτα με λάδι)
Τα φύλλα που χρειαζόμαστε είναι:
3 ωμά και ένα ψημένο κάτω και 2 ωμά πάνω, οπότε αναλόγως
διαχειριζόμαστε τα υλικά της ζύμης. Συνολικά υπολογίζουμε ότι θα ανοίξουμε 6 φύλλα.
(1 φλιτζάνι αλεύρι για κάθε φύλλο και το ανάλογο αλάτι και νερό)

Γέμιση:
Σπανάκι, (αν είναι μόνο σπανάκι βάζουμε και μαϊντανό για να σπάσει το στιφό από το σπανάκι), πράσο, καυκαλίθρες, παζιά, αρωματικά φυτά κλπ.
3-4 αυγά, τυρί λευκό φρέσκο (τύπου φέτας)
(Αν θέλουμε να την κάνουμε νηστίσιμη παραλείπουμε
αυγά και τυρί και βάζουμε μόνο τα χόρτα με λάδι)
Οδηγίες εκτέλεσης
Χειροτρίβουμε τα λάχανα με αλάτι να βγουν τα υγρά. Ρίχνουμε ένα 'πλώχερο αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα και το τυρί χοντροτριμμένο στο χέρι και ανακατεύουμε το μείγμα της γέμισης. Ανοίγουμε τα φύλλα πασπαλίζοντας με αλεύρι και τα στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί φροντίζοντας να τα αφήνουμε αφράτα και κουφωτά πάνω στην επιφάνεια. Στρώνουμε τα τρία κάτω και τοποθετούμε πάνω τους και το ψημένο. Ρίχνουμε τη γέμιση και πάνω από τη γέμιση απλώνουμε και τα άλλα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα. Ψήνουμε 40-45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Προέλευση
Λαγκάδες
Σημειώσεις της ζαγορίσιας νοικοκυράς
Με την ίδια ακριβώς τεχνική φτιάχνουμε και την κολοκυθόπιτα με γέμιση κολοκύθι πράσινο μεγάλο, χειροτριμμένο με αλάτι να φύγει το νερό, αυγά και τυρί, ή και την φακόπιτα με γέμιση φακές που έχουν μείνει από την προηγούμενη, αυγά και τυρί.