Κρεατόπιτα

Ονομασία
Κρεατόπιτα
Υλικά
Για τα χωριάτικα φύλλα:
Για την πίτα χρειαζόμαστε 7 φύλλα.
Υπολογίζουμε για κάθε φύλλο ότι θέλουμε ένα ‘πλόχερο (1 χούφτα) αλεύρι, αλάτι, λάδι, χλυαρό νερό.

Για τη γέμιση:
1 κιλό κρέας από ζυγούρι
(ή για μια πιο ελαφριά και σύγχρονη εκδοχή ½ ζυγούρι & ½ κοτόπουλο)
700 γρ. Κρεμμύδια
4 αυγά
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
λάδι, βούτυρο
Οδηγίες εκτέλεσης
Για τα χωριάτικα φύλλα: Ρίχνουμε στο αλεύρι λίγο αλάτι, λάδι και χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μια ζύμη ούτε σκληρή ούτε μαλακιά, να πλάθεται εύκολα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 1-2 ώρες και μετά χωρίζουμε σε 7 κομμάτια και ανοίγουμε τα φύλλα.
Ψήνουμε τα 4 από τα 7 φύλλα. Για την γέμιση: Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (χοντροκομμένα) και ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα αρκετή ώστε να κοκκινίσει. Συμπληρώνουμε με νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό ώστε να μαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας.
Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε τα κόκαλα. Χτυπάμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.

Το λάδι και το βούτυρο τα αναμειγνύουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε στο στρώσιμο των φύλλων. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 3 φύλλα, ρίχνοντας ανάμεσα το βούτυρο (από το μείγμα που έχουμε φτιάξει με το λάδι) και λίγο ζουμί από τη γέμιση.
Φτιάχνουμε τους κόθρους (τη ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω από το ταψί και που στο τέλος θα τη στρίψουμε γύρω από τη γέμιση) και τρίβουμε τα 4 ψημένα φύλλα. Ρίχνουμε τη γέμιση, γυρίζουμε τους κόθρους και ψήνουμε σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο. Μετά από 10 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο και συνεχίζουμε για μισή ώρα ακόμα το ψήσιμο στους 200 βαθμούς.

Πληροφορητής
Κατερίνα Νόλα
Προέλευση
Δόλιανη
Τόπος Πληροφορίας
Ιωάννινα