Γκιζόπιτα
Ονομασία
Γκιζόπιτα
Υλικά
Οι ποσότητες είναι στην κρίση της μαγείρισσας. Αναμειγνύουμε μια ποσότητα γκίζας με 7-8 αυγά, προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι και στρώνουμε την πίτα. Φύλλα:
Χρειαζόμαστε 3 φύλλα κάτω,
ένα ψημμένο και 2 φύλλα πάνω και λιωμένο βούτυρο και λάδι για την επάλειψη των φύλλων.
Χρειαζόμαστε 3 φύλλα κάτω,
ένα ψημμένο και 2 φύλλα πάνω και λιωμένο βούτυρο και λάδι για την επάλειψη των φύλλων.
Οδηγίες εκτέλεσης
Ανακατεύουμε τη γκίζα με τα αυγά, συμπληρώνουμε αν θέλουμε λίγο αλάτι. Ανοίγουμε τα φύλλα και στρώνουμε με τον ίδιο πάντα τρόπο: 3 κάτω, λαδώνοντας το καθένα, ένα ψημμένο αμέσως μετά και πάνω σ' αυτό τη γέμιση. Τελειώνουμε με άλλα δύο φύλλα πάνω. Αλείφουμε λάδι και τα δύο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά.
Πληροφορητής
Έφη Σακελαρίδη
Προέλευση
Φραγκάδες
Σχόλια
Γκίζα: Αφού αποβουτήρωναν το γάλα έμενε το ξυνόγαλο. Όταν έβραζαν το ξυνόγαλο έβγαινε η γκίζα.