Περδικόσουπα

Ονομασία
Περδικόσουπα
Υλικά
Μια πέρδικα, 4 κρεμμύδια, αλάτι, βούτηρο, ρύζι, πιπέρι.
Οδηγίες εκτέλεσης
Κόβουμε το κεφάλι της πέρδικας και της βγάζουμε το έντερο (με ένα τσάκνο* με κλίτσο*) γιατί αλλιώς θα βρωμίσει “περδικίλα”. Κατόπι την ξεπουπουλιάζουμε, την καψαλίζουμε, τη βάζουμε να βράσει και πετάμε το πρώτο νερό (κι αυτό για την αποφυγή της γνωστής “περδικίλας”). Την ξαναβάζουμε στο νερό να βράσει με τέσσερα κρεμμύδια και αλάτι. Όταν βράσει τη βγάζουμε από το νερό, την κάνουμε σκλήδια* και τη ροδίζουμε στο τηγάνι με βούτυρο. Στο ζουμί που εξακολουθεί να βράζει ρίχνουμε βούτυρο και ρύζι (1 φλιτζάνι ρύζι ανά 4 φλιτζάνια νερό) και προαιρετικά λίγο πιπέρι. Στο τέλος τραβάμε από τη φωτιά, αυγοκόβουμε και σερβίρουμε.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005
Προέλευση
Καπέσοβο Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Συνταγές: Ανδρονίκη Ζούκη - Γκούρη, Εικονογράφηση: Βικτωρία Ζούκη, Φωτογραφία Εξώφυλλου: Χημήτρης Ψυχούλας, Επιμέλεια Έκδοσης, Γλωσσάρι: Απόστολος Ντιναλέξης
Τόπος Πληροφορίας
Καπέσοβο Ζαγορίου
Βιβλιογραφία
“Ότι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι....” Συνταγές μαγειρικής από το Καπέσοβο.
Γλωσσάρι
τσάκνο: τα τσάκνα είναι λεπτούλια ξύλα που χρησιμοποιούμε για να ανάψει η φωτιά. Κλίτσος: είναι ένα ξύλινο Λ αναποδογυρισμένο. Έτσι ό,τι περάσει από κει σκαλώνει και το τραβάμε. Σκλήδια: Συνάφεια με τα σκλήδια του σκόρδου, σκελίδες.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ “Ο ΑΛΕΞΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ”
Χρονολογία
2005