Αγριογούρουνο στιφάδο

Ονομασία
Αγριογούρουνο στιφάδο
Υλικά
Ψαχνό κρέας από το αγριογούρουνο κομμένο σε μερίδες, ξύδι για μαρινάρισμα, λάδι για τσιγάρισμα, 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, 1 ποτήρι κρασί κόκκινο και 1 ποτήρι ξύδι, 2-3 φύλλα δάφνης, 2-3 ξύλα γαρίφαλλο, αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση χοντρό σε κόκκους), ντοματοπελτές και φρέσκια ντομάτα, μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο.
Οδηγίες εκτέλεσης
Κόβουμε όσα κομμάτια χρειαζόμαστε ψαχνό από το γουρούνι σε μέγεθος μερίδας. Τα βάζουμε 24 ώρες σε ξύδι να μαριναριστούν. Τα σουρώνουμε και τσιγαρίζουμε με λάδι και ένα κρεμμύδι μεγάλο. Αβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί κόκκινο και ένα ποτήρι ξύδι και προσθέτουμε 2-3 φύλλα δάφνης, 2-3 ξύλα γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι, ντοματοπελτέ αλλά και λίγη φρέσκια ντομάτα, τα μικρά κρεμμυδάκια για στιγάδο και τα βράζουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε λίγο νερό, αλλά συνήθως τα κρεμμυδάκια βγάζουν μπόλικο.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005
Προέλευση
Καπέσοβο Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Συνταγές: Ανδρονίκη Ζούκη - Γκούρη, Εικονογράφηση: Βικτωρία Ζούκη, Φωτογραφία Εξώφυλλου: Χημήτρης Ψυχούλας, Επιμέλεια Έκδοσης, Γλωσσάρι: Απόστολος Ντιναλέξης
Τόπος Πληροφορίας
Καπέσοβο Ζαγορίου
Βιβλιογραφία
“Ότι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι....” Συνταγές μαγειρικής από το Καπέσοβο.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ “Ο ΑΛΕΞΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ”
Χρονολογία
2005