Μπατσαριά 1

Ονομασία
Μπατσαριά 1
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι, 1 ποτήρι λάδι, 1 1/2 κιλού χόρτα διάφορα (λάπατα, σπανάκι, παζιά), 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι άνηθο, 1 κρεμμυδάκια ξερά & 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, 600 γρ. φέτα τυρί, αλάτι, πιπέρι, 2-3 αυγά (προαιρετικά).
Οδηγίες εκτέλεσης
Ψιλοκόβουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα νερά. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊνδανό, κρεμμυδάκια). Τα τρίβουμε με το αλάτι μέχρι να μαραθούν και στίβουμε καλά έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Έπειτα ρίχνουμε στα χόρτα το 1/2 από το λάδι, λίγο πιπέρι, τη φέτα και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε στα χόρτα τα 3/4 της κούπας αλεύρι. Αφού έχουμε έτοιμο το μίγμα, ετοιμάζουμε και το κουρκούτι. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε: 1,1/2 κούπας αλεύρι, 2 κούπες νερό, 1/2 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κούπα λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Παίρνουμε ένα σινί (ταψί με μικρό χείλος), το αλείφουμε με λίγο λάδι και απλώνουμε το κουρκούτι έτσι ώστε να καλυφθεί το ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τα χόρτα που έχουμε ετοιμάσει έτσι ώστε και αυτά να καλύψουν όλο το ταψί. Τέλος ραντίζουμε τα χόρτα με 3/4 της κούπας αλεύρι και 3-4 κουταλιές λάδι. Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαμθούς.
Πληροφορητής
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009
Προέλευση
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Συλλογή υλικού και επιμέλεια έκδοσης
Ελένη Καμπέρη, Σεβαστή Κατσατούρη, Αριστέα Παναγιωτακοπούλου
Τόπος Πληροφορίας
Λεπτοκαρυά Ζαγορίου
Βιβλιογραφία
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ...14 συνταγές με φασόλια & 3 γυμνές πίτες
Γλωσσάρι
Σινί: ταψί με μικρό χείλος Παζιά: είδος χόρτου που χρησιμοποιούν για πίτες.
Εκδόσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ “ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΕΤΣΙ”
Χρονολογία
2009
Εικόνα
dscn5160