ΤΟΣΚΑΣ ΟΔΥΣΣΕΥΣ (1937 - )

Γεννήθηκε στο Καβαλλάρι Ζαγορίου. Φοίτησε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Καβαλλαρίου και στη συνέχεια σε Δημοτικό Σχολείο στα Ιωάννινα με διδασκάλους τους Κ. Κώττη, Φ. Καζαντζή και τους Ζαγορισίους Κων. Λαζαρίδη, Φρ. Τζιόβα καί Λαζ. Λέκκο κι έπειτα στη Σύρο και την Ραφήνα Αττικής. Το Σεπτέμβριο του 1949 επέστρεψε στα Ιωάννινα και γράφτηκε στην «Καπλάνειο» Σχολή Ιωαννίνων, όπου είχε δάσκαλό του τον Γ. Παπανικολάου. Κατόπιν φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων απ' όπου αποφοίτησε το 1957. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Άσκησε τη δικηγορία στη Θεσσαλονίκη φτάνοντας μέχρι δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω.

Υπήρξε συνήγορος σε μεγάλες ποινικές και πολιτικές δίκες, ενώ του προτάθηκε αρκετές φορές να αναλάβει πολιτικά αξιώματα και να συμμετέχει ως υποψήφιος βουλευτής και αρνήθηκε.  

Υπήρξε συντάκτης, ανταποκριτής καί αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και της επαρχίας. Επίσης είναι μέλος συλλόγων και σωματείων και νομικός σύμβουλος σε διάφορα έντυπα όπως εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.

Δημοσίευσε το 2010 στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο «Καβαλλάρι Ζαγορίου. Οι ρίζες μας».

Βιβλιογραφία

Τόσκας Οδυσσεύς Ι., Καβαλλάρι Ζαγορίου. Οι ρίζες μας, Θεσσαλονίκη 2012