ΤΟΣΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (1898 - 1984)

Γεννήθηκε στο Καβαλλάρι Ζαγορίου. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Καβαλλαρίου και κατόπιν φοίτησε στο Σχολαρχείο Γρεβενιτίου. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία όπου τραυματίστηκε. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Καβαλλαρίου κατά τα έτη 1924 – 1925. Διορίσθηκε υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας και του Δημοσίου Ταμείου Δωδώνης κι έπειτα Γραμματέας σε άλλες Κοινότητες. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση (1942 - 1944) και υπήρξε Πρόεδρος του Εθνικού Αγώνα Καβαλλαρίου. Το χειμώνα του 1944 συνελήφθη από το ΕΑΜ – ΕΔΕΣ και καταδικάστηκε σε θάνατο για τα φρονήματά του, αλλά φυγαδεύτηκε τη νύχτα πριν την εκτέλεσή του.

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Διοικήσεως της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και μέλος του Συλλόγου Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Συνέγραψε μονογραφίες ιστορικές, λαογραφικές και εθιμοτυπικές για το Καβαλλάρι, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Θεωρείται ο κατεξοχήν ιστορικός του χωριού του. Διατηρούσε σημαντική βιβλιοθήκη με βιβλία ακόμη και του 1550 μ.Χ., η οποία όμως καταστράφηκε μαζί με το σπίτι του κατά τον εμπρησμό του χωριού από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1943.

Βιβλιογραφία

Τόσκας Οδυσσεύς Ι., Καβαλλάρι Ζαγορίου. Οι ρίζες μας, Θεσσαλονίκη 2012.