ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.

Ο Ιωάννης Γ. Παπαϊωάννου γεννήθηκε στο Πάπιγκο Ζαγορίου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για 32 χρόνια ως Συμβολαιογράφος στην Κόνιτσα. Ανέπτυξε σημαντική κοινωνική και επιστημονική δραστηριότητα και εξέδωσε πολλά ιστορικά βιβλία για τη γενέτειρά του, την Ήπειρο αλλά και την Ορθοδοξία. Σήμερα είναι συνταξιούχος και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι Γραμματέας της Εφορείας των Καλλινείων Σχολείων Παπίγκου. Παράλληλα, ασχολείται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού του.

Η Ένωση Αποδήμων Παπίγκου Ζαγορίου Ιωαννίνων του απένειμε τιμής ένεκεν δίπλωμα για το συγγραφικό του έργο. Επίσης, του απονεμήθηκε έπαινος από το Ινστιτούτο PERKINS της Βοστώνης των Η.Π.Α. για το βιβλίο του «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος». Είναι μέλος του «Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων», από τον οποίο, επίσης, έλαβε τιμητικό έπαινο για την προσφορά του στα γράμματα, στον πολιτισμό και στο χώρο της ιστορίας. Τέλος, είναι μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Δημόσιας Εμπορικής Σχολής Ηπείρου και υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού «Δεσμός».

Από το έργο του ξεχωρίζουν τέσσερα βιβλία. Το πρώτο, με τίτλο «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος» δημοσιεύτηκε το 1981 και αφορά στον Παπιγκιώτη ευεργέτη. Το δεύτερο, «Ο Άγιος Βλάσιος Παπίγκου», προσεγγίζει το βίο του Αγίου Βλασίου, πολιούχου του χωριού, και δίνει λεπτομέρειες για τον Ιερό Ναό που ανήγειραν οι Παπιγκιώτες προς τιμήν του. Το τρίτο βιβλίο, «Το Πάπιγκο – Ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Ζαγορίου», αποτελεί μια πλήρη μονογραφία για το χωριό του Ζαγορίου. Πρόκειται για μια ιστορική και λαογραφική εργασία με πλούσιο υλικό μέσα από λεπτομερείς περιγραφές και πολλές φωτογραφίες. Το τέταρτο με τίτλο «Ζαχαρίας Π. Σαρδέλλης, εκ Παπίγκου Ζαγορίου. Ο εμπνευστής της ανασυστάσεως των Ολυμπιακών Αγώνων» σκιαγραφεί την προσωπικότητα του συμβούλου, γραμματέα και διδασκάλου Ζαχαρία Π. Σαρδέλλη.

Βιβλιογραφία

Ζάκκας Κώστας Π., Ιωάννου Γ. Παπαϊωάννου : «Ζαχαρίας Π. Σαρδέλλης (Εκ Παπίγκου – Ζαγορίου). Ο εμπνευστής της ανασυστάσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, Το Ζαγόρι μας 333 (2006), 13

Τζιόβας Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Γιάννινα, Εκδ. Το Ζαγόρι μας, 1990, 47

Υφαντής Νίκος Θ., Το Πάπιγκο και ο υμνητής του Ι. Γ. Παπαϊωάννου, Το Ζαγόρι μας 287 (2002) 7