Κουκούλι - Οικία Πλακίδα
Ισόγειο: όλοι οι χώροι. Ανώγειο: οντάς.
Ο διάκοσμος στο ισόγειο διατάσσεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Τα μοτίβα έχουν δεχτεί τις επιδράσεις του ροκοκό. Στη ζωφόρο απεικονίζονται συμβατικά τοπία με δέντρα. Η κάτω ζώνη φέρει ρομβοειδείς σχηματισμούς. Κάποιες άλλες διακοσμήσεις του ισογείου εμφανίζουν νεοκλασικές επιρροές. Ο οντάς στο ανώγειο φέρει έντονα νεοκλασικά στοιχεία.
Η οικογένεια Πλακίδα είχε τεράστια κτηματική περιουσία στη Βεσσαραβία. Ένα από τα μέλη της, ο Ευγένιος Πλακίδας, ευεργέτησε με διαθήκη του το Κουκούλι και την πόλη των Ιωαννίνων. Η οικία είχε υποστεί επισκευές και προσθήκες σε διάφορα χρονικά διαστήματα.
Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ο ζωγραφικός διάκοσμος του ανωγείου έχουν δεχτεί τις επιδράσεις του νεοκλασικισμού. Αντίθετα, στο ισόγειο επικρατούν τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά συστήματα. Το γεγονός ότι στο ανώγειο έχει διακοσμηθεί μόνο ένα δωμάτιο ίσως οφείλεται στον εκπατρισμό της οικογένειας έπειτα από τη μεγάλη ληστεία που έπληξε το αρχοντικό στα 1892.
Κατά τους τελευταίους μήνες του έτους 1997 (πληροφορία του Κουκουλιώτη Ιωάννη Βακάμη) κλάπηκε (αποκολλήθηκε) τμήμα της ζωγραφικής επιφάνειας του τοίχου του χαγιατιού. Πρόκειται για το κεντρικό μοτίβο σύνθεσης (ανθοδοχείο με άνθη) που έχει καταχωριστεί φωτογραφικά στο βιβλίο του Κίτσου Μακρή για τους Χιονιαδίτες ζωγράφους.
Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009