Κήποι - Οικία Τζιμόπουλου (σήμερα Ευάγγελου Βλαχόπουλου)
Ανώγειο: οντάς.
Ζωγραφική διακόσμηση έχουν μόνο οι τοίχοι του οντά. Από τον αρχικό διάκοσμο σώζονται μόνο σπαράγματα, διότι η οικία πριν περιέλθει στον Ε. Βλαχόπουλο ήταν παραμελημένη. Ο υπάρχων ζωγραφικός διάκοσμος αποτελεί είδος ζωφόρου και αναπτύσσεται σε δύο παράλληλες ζώνες κάτω από την οροφή. Η ανώτερη διαθέτει φυτικό διάκοσμο. Η κατώτερη περιλαμβάνει συνεχές συμβατικό τοπίο με κυματισμούς του εδάφους και επαναλαμβανόμενα σχηματοποιημένα δέντρα, όπου διατάσσονται: ελάφι, κατσίκι ή αγριοκάτσικο, που έχει τα μπροστινά πόδια πάνω σε υποτιθέμενο πουρνάρι για να συλλέξει φύλλα, ανθρώπινη φιγούρα με φέσι, καθώς και ένα κτιριακό συγκρότημα που δεν πατά στο έδαφος. Στη φούσκα του τζακιού απεικονίζεται ο Μέγας Ναπολέων με την Ιωσηφίνα. Ο Ναπολέων της προσφέρει ανθισμένο κλάδο. Είναι ασκεπής και φέρει στη μέση του ξίφος. Η όλη σύνθεση πλαισιώνεται από διακοσμητικά άνθη και ανοιχτή αυλαία. Η ξύλινη οροφή του οντά διαθέτει απλό άνθινο ζωγραφικό διάκοσμο, ενώ στο κέντρο της, μέσα σε ρόδακα, απεικονίζεται ζωγραφιστός θυρεός με αετό, σημαίες και όπλα. Παλαιότερα έφεραν ζωγραφικό διάκοσμο και οι τοίχοι της κρεβάτας. Εκεί εικονιζόταν και ένας δικέφαλος αετός.
Εντοιχισμένη επιγραφή στον εξωτερικό τοίχο δίπλα από την κύρια είσοδο: «1868 ΜΑ 10» (ίσως ΜΑΪΟ). Η λίθινη επιγραφή βρισκόταν τοποθετημένη σε άλλον τοίχο της οικίας και εντοιχίστηκε στην σημερινή της θέση από τον σημερινό ιδιοκτήτη Ευάγγελο Βλαχόπουλο, όταν πριν λίγα χρόνια ανακαίνισε την παλαιά οικία και τη μετέτρεψε σε ξενώνα. Τη χρονιά που ο Ευάγγελος Βλαχόπουλος αγόρασε την οικία, βρήκε στο εσωτερικό της σπασμένη πέτρινη πλάκα η οποία είχε χαραγμένη τη χρονολογία 1802.
Στο κέντρο της ξύλινης οροφής του οντά αναγράφεται: «1868 ΙΟΥΝΗΟΥ 12».
Με το επίθετο Τζιμόπουλος ήταν γνωστοί αρκετοί κάτοικοι των Κήπων. Κάποιοι από αυτούς ασκούσαν επαγγελματικές δραστηριότητες στο Ναζλί της Μικράς Ασίας. Κάποιον άλλον συναντούμε στη Σερβία, στην οργάνωση του Σερβικού Μονοπωλίου καπνού. Είναι άγνωστο σε ποιόν απ’ όλους ανήκε η οικία.
Στέφανος Τσιόδουλος, Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου, τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση, Ριζάριο Ίδρυμα, Αθήνα 2009