Αναζητώντας τα πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι

 

kalouta

Από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα του Ζαγορίου είναι τα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται  διάσπαρτα σε όλη την έκτασή του και αποτελούν αξιόλογα δείγματα  της  λαϊκής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου.

Η φήμη τους είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ενώ πολλά από αυτά έχουν κηρυχθεί  από την πολιτεία ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Το Ζαγόρι έχει την τύχη να διαθέτει τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια απ' όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται  στο έντονο ανάγλυφο της περιοχής που δυσχέραινε τις μετακινήσεις και καθιστούσε αναγκαία την κατασκευή τους αλλά και στον πλούτο που συγκέντρωναν τα χωριά αφού οι προύχοντες των Ζαγοροχωρίων είχαν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν τέτοια πολυδάπανα έργα.

Τα πέτρινα γεφύρια χαρακτηρίζονται  από  την καλαισθησία τους,  την τολμηρότητα της κατασκευής τους,  την απλότητά τους,  την εναρμόνισή τους με το φυσικό περιβάλλον. Δείγματα της άριστης τεχνικής  που κατείχαν οι ηπειρώτες πρωτομάστορες,  διακρίνονται  σε μονότοξα, δίτοξα ή τριτοξα με πολλαπλά σχήματα και μορφές που τις υπαγόρευαν κάθε φορά οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες της κάθε κατασκευής.

Η ονομασία τους συνήθως προέρχεται από το όνομα του χορηγού που έδινε τα χρήματα για την κατασκευή τους  ή την επισκευή τους.  Άλλες φορές τα ονόματα  προέρχονταν από το ρέμα που γεφύρωναν, από την περιοχή που ήταν κατασκευασμένα  ή  από τα ονόματα γειτονικών μύλων.

Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζονται 93 πέτρινα γεφύρια που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Ζαγορίου μετά από έρευνα 2 ετών. Το κάθε γεφύρι συνοδεύεται από  πληροφορίες  για την ιστορία του, την μορφή του,  τις μετακινήσεις που εξυπηρετούσε στο παρελθόν καθώς και  από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην τοποθεσία των γεφυριών καθώς και στο πώς μπορεί κανείς να τα προσεγγίσει, δεδομένου ότι πολλά από τα γεφύρια είναι απομακρυσμένα από χωριά και οδικούς άξονες, σε δύσβατες περιοχές. Γι αυτό υπάρχει χάρτης με την θέση του κάθε γεφυριού και περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος  προσέγγισής του. Επίσης ο χρήστης έχει την δυνατότητα να κατεβάσει το αρχείο της διαδρομής στον υπολογιστή ή το κινητό του και να πλοηγηθεί  με ασφάλεια με την βοήθεια συσκευής GPS.

Θανάσης Δασκαλούδης

 

 

 (Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία με τις θέσεις των πέτρινων γεφυριών. Κάνοντας κλικ πάνω στα σημεία εμφανίζονται το όνομα και η φωτογραφία του αντίστοιχου γεφυριού, ενώ κάνοντας κλικ πάνω στην φωτογραφία μεταφέρεστε στην σελίδα του γεφυριού με τις αναλυτικές πληροφορίες)  

Εκτύπωση

 

Πηγές:

Βιβλιογραφία:

  • «Περί των εν Ηπείρω Αγαθοεργημάτων» Ι. Λαμπρίδης, , τεύχ. Β΄, 1880
  • «Ζαγοριακά» Ι. Λαμπρίδης, , 1870
  • «Τα Ηπειρώτικα Γεφύρια» Σπύρος Μαντάς. Λαϊκό Πολύπτυχο 984 σ. 36
  • «Τα πετρογιόφυρα της Ηπείρου»  Ιωάννη Βλαχοστέργιου.  Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου και Περιφέρεια Ηπείρου, 2012
  • «1500 τοξωτά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδος» Γιώργος & Εύη Μπεληγιάννη Μίλητος, 2011
  • «Το χωριό μου το Κουκούλι» Κ. Λαζαρίδης Μικρή Ζαγορίσια Βιβλιοθήκη, 1977
  • «Ελάτε στο Ζαγόρι να θαυμάσετε του Βίκου τη Χαράδρα» Κ. Λαζαρίδης Μικρή Ζαγορίσια Βιβλιοθήκη, 1970
  • «Το Τσεπέλοβο» Ευριπίδης Γιαννακός. Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου "Ο Τσούφλης", 2009
  • «Ελαφότοπος (Τσερβάρι) Ιστορική Μονογραφία» Μενέλαος Κικόπουλος, 1991

Internet: