Πέτρινο γεφύρι Χαμ στα Σλίβα

 

 

 
Βρίσκεται στα νότια των χωριών Λεπτοκαριά και Δόλιανη. Γεφυρώνει το ρέμα της Σλίβας, τα νερά του οποίου μέσω και του ρέματος της Γκαλντερούσιας καταλήγουν στον Βάρδα ποταμό. Το γεφύρι εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς που ήθελαν να μετακινηθούν προς την περιοχή της Τσίπιανης και τα Γιάννενα.
Η θεμελίωση του εκμεταλλεύεται το βραχώδες στένεμα του ρέματος. Είναι μονότοξο και το οδόστρωμά του διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Οι αρκάδες του, που είναι τοποθετημένοι αραιά και σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους, του προσδίδουν ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά.    
Για να φτάσουμε σ’ αυτό, κατευθυνόμαστε από την Δόλιανη προς Μηλιωτάδες. Σε 2,6 χιλιόμετρα, συναντάμε στα δεξιά του δρόμου χωματόδρομο, με ενημερωτική πινακίδα που μας κατευθύνει προς το γεφύρι. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο για 2,1 χιλιόμετρα και, αφού διασχίσουμε το ρέμα της Γκαλντερούσιας, φτάνουμε σε διασταύρωση. Στρίβουμε αριστερά και, μετά από 250 μέτρα, ο δρόμος τερματίζει σε ένα πλάτωμα με παλιό πέτρινο εικονοστάσι. Το γεφύρι, βρίσκεται 50 μέτρα χαμηλότερα στο ρέμα.
 
 
Συντεταγμένες: Ν 39.79729 Ε 20.93882 / 39°47'50.2"N 20°56'19.8"E

Εκτύπωση
 

Λήψη αρχείου για χρήση συσκευής GPS:    kml