Κόκκινα φασόλια (μπαρμπούνια) με χοιρινό στο γκιούμι* (ή τη γάστρα)

Ονομασία
Κόκκινα φασόλια (μπαρμπούνια) με χοιρινό στο γκιούμι* (ή τη γάστρα)
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας
½ κιλό φασόλια κόκκινα (μπαρμπούνια)
1 ματσάκι δυόσμο,
1 ματσάκι μαϊντανό,
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι κόκκινο (πάπρικα)
λάδι
Οδηγίες εκτέλεσης
Μέσα στο γκιούμι – πρέπει ασφαλώς να είναι γανωμένο - (ή την πύλινη γάστρα) ρίχνουμε το χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα φασόλια (αφού τα έχουμε μουλιάσει από βραδύς) και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά: δυόσμο, μαϊντανό. Συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λάδι. Κλείνουμε το γκιούμι και ψήνουμε για πολλές ώρες στο τζάκι ή στο φούρνο.

Πληροφορητής
Τούλα Ποάλα
Γλωσσάρι
*Το γκιούμι είναι ένα χάλκινο σκεύος που είχαν όλα τα νοικοκυριά για να διατηρούν ζεστό νερό πάνω στη σόμπα ή στο τζάκι. Υπήρχαν και γκιούμια που χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική και αυτά οι νοικοκυρές φρόντιζαν να τα έχουν δώσει για γάνωμα.