Πρασόπιτα ή κρεμμυδόπιτα

Ονομασία
Πρασόπιτα ή κρεμμυδόπιτα
Υλικά
Για τη γέμιση (αναδεμή):

1 κιλό ψιλοκομμένα πράσα
(ή κρεμμύδια σε φέτες οριζόντιες αλλά λιγότερα από κιλό)
Γάλα (με το μάτι υπολογίζοντας την επιθυμητή πυκνότητα της γέμισης)
300 γρ. τυρί φέτα
Αλάτι, πιπέρι, βούτυρο, λάδι
2-3 αυγά
Χρειαζόμαστε 6 φύλλα (το ένα ψημένο)
τα οποία τα στρώνουμε ως εξής:
3 φύλλα κάτω, γέμιση,
ένα φύλλο ψημένο ενδιάμεσα, γέμιση,
2 φύλλα πάνω.
Οδηγίες εκτέλεσης
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με λίγο βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα πράσα (ή τα κρεμμύδια). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όταν μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί και τόσο γάλα ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή ρευστότητα της γέμισης για να απορροφηθούν τα υγρά από τα φύλλα της πίτας.

Στρώνουμε τα φύλλα στο λαδωμένο ταψί φροντίζοντας κάθε ένα απ’ αυτό να το λαδώνουμε με μείγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο: 3 φύλλα κάτω, ρίχνουμε τη μισή γέμιση, ένα φύλλο ψημένο ενδιάμεσα, την υπόλοιπη γέμιση, δύο φύλλα πάνω.
Φτιάχνουμε τους κόθρους και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

Πληροφορητής
Τούλα Ποάλα