Αλευρόπιτα της Βωβούσας: Βωβουσώτικη αλευρόπιτα.

Ονομασία
Αλευρόπιτα της Βωβούσας: Βωβουσώτικη αλευρόπιτα.
Υλικά
Πάλι τα υλικά υπολογίζονται με το μάτι: Αλεύρι, νερό και αλάτι για το χυλό, Αυγά χτυπημένα και τυρί λευκό ντόπιο ή φέτα Ελαιόλαδο για το ταψί και για τις επιφάνειες ανάμεσα στις στρώσεις.
Οδηγίες εκτέλεσης
Η Παρασκευή της αλευρόπιτας στη Βωβούσα διαφέρει από την κλασική ζαγορίσια αλευρόπιτα. Φτιάχνουμε πρώτα το χυλό, σχετικά αραιό, με αλεύρι, νερό και αλάτι. Αφού λαδώσουμε το ταψί, το καίμε σε προθερμασμένο φούρνο και αφού κάψει το λάδι ρίχνουμε μια στρώση χυλό με την κουτάλα. Από πάνω ρίχουμε χτυπημένο αυγό, τυρί και λίγο λάδι και βάζουμε στο φούνο να πάρει όψη, να ροδίσει. Μόλις ροδίσει το βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε πάλι μια στρώση χυλό, πάλι αυγό, τυρί και λάδι και ξαναρίχνουμε στο φούρνο να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τρεις ή τέσσερις στρώσεις και αφού ρίξουμε και την τελευταία, με το αντίστοιχο αυγό και τυρί, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο, σε πιο χαμηλή θέση αυτή τη φορά, για να ψηθεί για ακόμα 15 περίπου λεπτά όλη η πίτα.
Πληροφορητής
Κατερίνα Νόλα
Σημειώσεις της ζαγορίσιας νοικοκυράς
«(...) Στο δικό μου το χωριό όλα τα κάνουν ένα μείγμα και τα βάζουν στο ταψί και από πάνω τυρί, αυτό, βούτυρο κλπ ενώ στο Ανατολικό Ζαγούρι, στη Βωβούσα κάνουν το χυλό, ζεσταίνουν την κουζίνα, ρίχνουν μέσα το ταψί με λάδι, το καίνε και ρίχνουνε αραιό χυλό μια στρώση με μια κουτάλα, ρίχνουν από πάνω τυρί κι αυγό και λίγο λάδι, το βάζουνε παίρνει μια, το ξαναβάζουν, πάλι κάνουν τρεις με τέσσερις στρώσεις, αυτό το κάνουν μόνο στη Βωβούσα, ήταν η πεθερά μου από κει και μαγειρεύω κι εγώ έτσι, αυτή είναι η διαφορά, ίσως να το κάνει και το Γρεβενίτη, μπορεί η Βωβούσα να είναι επηρεασμένη από Γρεβενά. Αλεύρι, νερό, αλάτι σε χυλό, τίποτα άλλο. Καίνε το ταψί με λάδι και ρίχνουν μια στρώση χυλό με αυγό και τυρί. Ψήνουν, παίρνει όψη αυτό, κοκκινίζει, κάνουν τη δεύτερη στρώση, κοκκινίζει και άντε πάλι. Στρώση με στρώση πάνω πάνω στο φούρνο για να κοκκινίσει από πάνω, στην τελευταία στρώση βάζουν πιο χαμηλά το ταψί για να ψηθεί άλλα 15 λεπτά όλη η πίτα.(...)»